Til innholdet

09.05.2016

Villfisk

Effekt av bløgging på stresset og ustresset torsk – nyttige resultater fra FHF prosjekt

Det er tidligere anbefalt at hvitfisk må bløgges senest 30 minutter etter opptak for å unngå alvorlige blodfeil. Disse forsøkene er gjort på uthvilt fisk. Et avsluttet FHF prosjekt har nå simulert fangstsituasjonen med å påføre fisken stress, og har påvist at det bidrar til redusert koaguleringstid og mer restblod i filet. Resultatene gir nå nye anbefalinger på hvordan torsk bør håndteres og hvor raskt den bør bløgges.

Del artikkel

Når fisken stresser øker den blodømløpet ut i muskelen for å takle opphopningen av melkesyre i muskelen, noe som medfører at muskelen blir rød. Denne rødfargen får en ikke fjernet med bløgging derfor er det viktig at fisken ikke stresser for mye på/i redksapen eller etter at den er kommet om bord.

For å unngå stress må fisken håndteres fint under fangst, og den bør helst avlives/bedøves direkte når den kommer om bord. Så langt er det bare gjort målinger på levring av blod i TT-rør. Det skal vurderes om det er behov for å gjennomføre forsøk der man dokumenterer at disse sammenhengene også gjelder for blod inni torskemuskelen. Nofima er prosjektleder på prosjektet.

Fisk som lagres i kontaminert vann de første timene etter fangst kan ha stor innvirkning på sensorisk kvalitet, og da spesielt hvis fisken er sløyd. Økt lagringstemperatur på 10 grader de første 24 timer gir 4 dager kortere holdbarhet enn hvis fisken lagres på 0 grader, selv om fisken deretter lagres på is. Dette har store implikasjoner ved omsetning av fersk fisk, og viser at kontroll med kjølekjede i alle ledd av verdikjeden er svært viktig. Disse endrede lagringsforhold gir mulighet for forbedret kvalitet og holdbarhet.

 

Det er utarbeidet et faktaark på prosjektet, dette finner du her:
Faktaark bløgging og holdbarhet 

 

For å lese mer om prosjektet og gjennomføringen se her:
Effekt av bløgging på stresset og ustresset torsk

 

 

keyboard_arrow_up