Handlingsplanen for 2003 viderefører satsningsområdene som ble skissert i 2002. Midlene fordeles i hovedkategoriene fellestiltak for hele fiskeri- og havbruksnæringen (25,2 millioner kroner), fiske og fangst (20,0 millioner kroner), industri og foredling (31,0 millioner kroner) og havbruk (23,0 millioner kroner).
- Forståelse for samspillet mellom marked/konsument, fangst/oppdrett og foredling er et være eller ikke være for norsk fiskeri- og oppdrettsnæring, sier Leif Inge Karlsen. - Samordning av den nasjonale FoU-innsatsen blir viktig for å få best mulig koordinert og næringsrettet forskning. Forskerne må ut av sine kontorer og ut i næringen. Dette gjelder både på land og sjøsiden, fortsetter Karlsen. Styrelederen vil fremheve anvendt markedsforskning som en gjennomgående tråd i FHFs virksomhet. Her er det flere tiltak i handlingsplanen, blant annet bransjerelaterte markedsstipendier, markedsbaserte høstingsstrategier, miljø, sporbarhet og produktutvikling.
Blant annet har FHF sammen med SND finansiert utviklingen av utstyr som kan plukke tykkfiskbein i torskefilet. Her er pilotanlegg utviklet. Utstyret er testet ved en bedrift i Stamsund. - Pre-rigor filetering er et annet sentralt innsatsområdene for 2003. Det er store forventninger til denne type teknologi i næringen med tanke på nye produkter og markeder, fortsetter Karlsen. - Mer rasjonelle produksjonssystemer, kvalitetsbehandling og produktutvikling skal det også satses på blant annet ny og mer avansert innfrysningsteknologi i pelagisk sektor.
Innenfor saltfisk og filet prøves nye produktvarianter, blant annet konsumpakket klippfisk. Nye satsingsområder innenfor industri og foredling har også kommet inn i handlingsplanen som utvikling av seinæringen, kongekrabbe og sel.
Andre viktige tema er gjenbruk av energi og reduksjon av utslipp fra flåten. Det er også satt i gang et større forskningsprogram for å utvikle en ny generasjon torsketrål. Målet er å få fram en ny bunntrål som er mer skånsom og energiøkonomisk sammenliknet med dagens bunntråler. Innenfor havbruk er det lagt særlig vekt på vann/smoltkvalitet, lakselus, sykdomsforskning og nye og alternative fôrressurser . Miljøtiltak får stor plass med utvikling av mer rømningssikre merder og forskning på alternativer til bruk av kobber.
. - Dokumenterte pilotanlegg vil i tillegg til faktaark og FHFs hjemmeside være verktøy for å nå dette målet, avslutter styreleder i FHF Leif Inge Karlsen. Handlingsplanen ligger vedlagt i høyre grå meny.