Mekanisk avlusing med FLS-avlusersystem viser at spyling av fisk kan fjerne mellom 81-100 % av de bevegelige lus og 76-90 % for kjønnsmodne hunnlus. Under forutsetning av at trenging av fisken fungerer godt, det er satt riktig innstilling av spyleren og laksen ikke er for stor eller skadet før behandling, så kan teknologien ivareta fiskevelferden. Det anbefales videre å benytte standardiserte scoringsprotokoller til evaluering - dette for å bygge opp tallmateriale som benyttes som grunnlag for når man av velferdsmessige årsaker må avbryte avlusingen.
Ved gjentatte avlusinger bør særlig gjeller, skjelltap og snuteskader følges opp nærmere. Prosjektleder, Veterinærinstituttet anbefaler, etter gjennomgang av FLS- avlusingssystemet, at øvre grense på fiskestørrelse settes til 3,8 kg. Det anbefales også å ta stikkprøver av fisken før/etter avlusing og under drift, for å sikre riktig innstilt utstyr som igjen sikrer god avlusingseffekt og fiskevelferd.
Prosjektet inngår i FHFs satsing for å sikre at lakselus i fremtiden skal kunne forebygges og kontrolleres uten særlig bruk av medikamenter. Det er viktig å fortsette å systematisere og dokumentere erfaringer man gjør seg i praktisk bruk for å få et større erfaring og sammenligningsgrunnlag til andre håndteringssystem og avlusingsmetoder.
Mekanisk behandling av laks for å fjerne lus er en viktig metode og resultatene fra dette prosjektet kan danne mønster for hvordan og hvilke betingelser som er viktige for å lykkes, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF.
For å lese mer detaljert om resultatene se
her:
Lusespyling:
Fullskala dokumentasjon av effekt på lakselus og
fiskevelferd