Klarer man å forbedre prosessen, øke sikker kvalitet og få ned bearbeidingstid, kan det øke lønnsomheten. Prosjektet leverer nå resultater, de er lovende, og kan tas i bruk av industrien raskt. Nofima har testet ut en hurtigmetode som gir jevn kvalitet, og som mer enn halverer tiden i forhold til standardmetoden.
Resultater fra forsøk med modning av nordsjøsild-filet utført i 2012 og 2013 i avsluttede FHF-prosjekter viser at salte og modningsprosessene er reproduserbare, men også at det gjenstår utfordringer knyttet til å måle enzymaktivitet og modningsgrad. Disse to parameterne henger nøye sammen. I første del av dette prosjektet har man utviklet en metode som tar utgangspunkt i endringer i viskositet i en gelatinløsning. Metoden krever ingen kjemikalier utenom gelatin, utstyrsbehovet er minimalt og analysen kan gjennomføres på mindre enn halvparten av tiden til den opprinnelige standardmetoden. Viskositetsendringen i gelatin-løsningen fungerer som et indirekte mål for enzymaktivitet. Hurtigmetoden for måling av enzymaktivitet har vært en viktig faktor for å kunne oppnå optimal styring og kontroll av modning underveis i produksjonsprosessen. Sammen med nyutviklede produksjonsmetoder, kan disse analysene danne basis for nye produkter av nordsjøsild.
I prosjektets andre del ble det analysert prøver fra forsøk med filetering av delvis modnet matjessild. Resultatene viser at selv etter 9 timers modning, skilte proteinsammensetningen i muskel seg vesentlig fra sammensetningen i kommersielt modnet matjes. Basert på disse resultatene, samt forsøk utført i 2012 og 2013, ble det utvalgt en rekke proteiner som ble analysert ved hjelp av avanserte kjemiske separasjons- og analyseteknikker. Ikke alle disse proteinene kunne identifiseres, men analysene gir grunnlag for utvelgelse av kandidater til indikatorproteiner, som kan brukes i en utvikling av en hurtigmetode for å bestemme modningsgrad. Metoden baseres på ELISA, en test som bruker antistoffer for å påvise en forbindelse i en våt prøve eller væske.
"Disse resultatene vil bidra til å øke produktspekteret og forbedre kundetilpasninger for lettsaltede filétprodukter. Dette vil norske bedrifter som foredler nordsjøsild kunne dra nytte av, sier Lars Lovund, fagsjef i FHF».
For mer informasjon om prosjektet og leveranser se HER