Det er flere grunner til å anta at regelverket bør være artstilpasset med tanke på anatomiske, atferdsmessige og fysiologiske forutsetninger, som igjen kan skape utfordringer for næring og myndigheter i fastsettelse av riktig rammebetingelser som sikrer høy dyrevelferd og kvaliteter.
I 2015 var den norske fangsten av snøkrabbe på ca.9000 tonn, hvorav ca.20% ble levert levende til anlegg på land og 80% ble prosessert om bord i båt. Norge har gode rammebetingelser til å kunne eksportere høyt betalt levende snøkrabbe og dermed redusere eksport av et frossent, dårligere betalt produkt. Prosjektleder på dette prosjektet er Nofima.
Kunnskapen som kan komme fra dette prosjektet vil være av stor betydning for å sikre dyrevelferd under levendelagring og kvalitet på produktet. Den vil også bidra til å sikre norsk snø-og kongekrabbenæring til en bærekraftig næring. Prosjektet vil også se på velferden til snøkrabbe i teinen og betydningen av ståtid på mulig rømming som kan gi reduksjon i antall dyr. Kunnskapen vil også kunne gi mattilsynet grunnleggende kunnskap når det gjelder utarbeidelse av et regelverk for lagring av levende snø-og kongekrabbe.
Levendelagring av snø-og kongekrabbe er et av FHF sine satsingsområder. Denne kunnskapen vil bidra til å sikre at norsk snø-og kongekrabbenæring driver bærekraftig, sier Rita N Maråk, fagsjef i FHF.
For å lese mer
om gjennomføringen av dette prosjektet:
Fangst og
levendelagring av snø- og kongekrabbe: Betydning av ståtid av teine
og lagringstid på land for dyrevelferd og kvalitet