Norge er per idag det eneste landet i verden som har et program for systematisk opprensking av tapte fiskeredskaper. Disse operasjonene er svært krevende og forskning har derfor i de siste årene lagt vekt på å utvikle nye teknikker for å redusere tapte redskaper og vurdert muligheten for å bruke biologisk nedbrytbare materialer.
Biologisk nedbrytbare garn betyr at den brytes ned i vann og CO2. Nedbrytningshastighet kontrolleres og justeres etter behov ved å modulere variabler i molekylære nivåer samt polymermaterialer. Det vil si at det kan i praksis lages garn som brytes ned etter 3 måneder eller etter ett år. Denne teknologien har blitt utviklet at Samsung Fine Chemicals Ltd og er allerede blitt et kommersielt produkt i Korea. FHF prosjektet vil overføre teknologien til å utvikle nedbrytbare garn tilpasset det norske dypvannsfiskeriet. Fullskalatesting har vist at fangstratene med nedbrytbare garn har vært like god som for garn som er laget av nylon. En slik teknologi kan gi grunnlag for miljøsertifisering av Norges dypvannsgarn-fiskeri og det kan forventes en økende bruk av nedbrytbarmaterialer i andre fiskeredskap som snøkrabbeteiner og slitematter under trålsekkene.
Hvis vi lykkes med å utvikle nedbrytbare alternativer til dagens fiskeredskaper vil det bidra sterkt til det grønne skiftet i blå sektor, sier Rita Naustvik Maråk, fagsjef i FHF.
Prosjektet vil bli utført ved SINTEF Fiskeri og Havbruk med FoU-bidrag fra Universitetet i Tromsø, East Sea Fisheries Research Institutt (Korea) og Samsung Fine Chemicals Co. Ltd.(Korea).
For å lese mer og følge dette prosjektet se her:
Bruk av nedbrytbare garn for å redusere faren for spøkelsesfiske i det norske dypvannsgarn-fiskeriet