Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Marin verdiskaping, koste hva det koste vil? Fase 1
• Verne- og miljøarbeid.
De høyest prioriterte kravene innen hvert av temaene er:
• Nyansatte får tilstrekkelig tid til opplæring.
• Sikkerheten ivaretas selv med høye krav til effektivitet.
• Lovverket tilpasses fiskeflåten.
• Redningsutstyret er lett tilgjengelig om bord.
Analysene er også gjort for fartøygrupper inndelt etter lengde: (1) mindre enn 10,67 m; (2) 10,67-14,99 m; (3) 15,00-27,99 m; (4) 28,00 m og større. Det er generelt sett stor enighet i prioriteringen mellom flåtegruppene, men rekkefølgen og noen enkeltkrav kan avvike.
Mulige tiltak for mer effektiv formidling av informasjon om HMS-arbeid til fiskerne er foreslått med utgangspunkt i innspill og konkrete forslag fra deltakerne i undersøkelsen.
Undersøkelsen har vist at fiskerne er svært bevisste på forhold knyttet til sikkerheten om bord.
Baseres HMS-strategien på prioriteringene som fiskerne selv har bestemt gjennom dette prosjektet, øker sjansene betydelig for at tiltakene forankres og tas i bruk.
-
Sluttrapport: HMS i fiskeflåten - Marin verdiskaping, koste hva det koste vil?
SINTEF Helse. Rapport A8573. November 2008. Av I. M. H. Geving, H. L. Aasjord, K. U. jørgensen og M. Sansund.
I oppfølgingen av tiltakspakken på HMS er det ønskelig å sette fokus på fiskeryrket med spesiell vektlegging av fysisk og psykisk arbeidsmiljø, betingelser for yrket og organisering av arbeidet om bord. I dette prosjektet ønsker man å undersøke hva som er avgjørende faktorer for at HMS-arbeidet prioriteres slik at forebyggende tiltak blir implementert.
I arbeidet med prosjektet tas det utgangspunkt i tre ulike problemstillinger;
• Hvilke parametere er kritiske når det gjelder gjennomføring av HMS-arbeid og på hvilken måte bør informasjon om HMS formidles for å nå ut til sluttbrukerne?
• Hvilke parametere og insitamenter ligger til grunn for HMS-arbeidet i andre bransjer? Eksempelvis i andre primærnæringer, bygg- og anleggsbransjen samt offshoreflåten – som konkurrerer med fiskeriene om arbeidskraft
• Hvilke kostnader basert på skade- og fangst-/flåtestatistikk er knyttet til skader/dødsulykker i fiskerinæringen sammenliknet med landbruk, havbruk, offshoreflåten, bygge- og anleggsbransjen?
Organisering
Prosjektleder og faglig ansvarlig er SINTEF Helse ved Ingunn Holmen Geving. Norges Fiskarlag ved Torleif Paasche er prosjektkoordinator på vegne av FHF. Det er i tillegg opprettet en prosjektgruppe for prosjektet. Prosjektgruppen skal prioritere problemstillingene og parameterene som skal ligge til grunn for strategiarbeidet i et oppfølgende prosjekt – fase 2.
-
Sluttrapport: HMS i fiskeflåten - Marin verdiskaping, koste hva det koste vil?
SINTEF Helse. Rapport A8573. November 2008. Av I. M. H. Geving, H. L. Aasjord, K. U. jørgensen og M. Sansund.