Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Pilotanlegg for optimal lagring av tørrfisk
Arbeidet med sorpsjonsisotermer ble startet i 2008, og i 2009 ble det avdekket behov for målinger ved lavere temperaturer. SINTEF kartla ekstern kapasitet for dette, og utarbeidet en revidert prosjektplan for arbeidet med sorpsjonsisotermer.
Det var våren 2010 planlagt å gjennomføre målinger på 5 oC hos Xspray og Universitetet i Lund (UiL). SINTEF sendte tørrfiskprøver til de to miljøene. Xspray fikk problemer med utstyret og måtte si fra seg prosjektet. UiL startet med analysejobben, men fikk problemer underveis. Dette kan skyldes produktets karakter. Av de 6 prøvene som ble sendt til UiL er det bare en som har gitt tilfredsstillende måledata. Resultatet viser at produktets likevekt ligger omkring aw = 0.85. Det vil si at produktet ikke vil avgi eller ta opp fuktighet i et lager ved 5 oC når luftfuktigheten er 85 %.
Prosjektet har ikke tilfredsstillende data for sorpsjonsisotermer for tørrfisk ved 5 oC, men SINTEF vurderer at disse verdiene vil være ganske lik dataene for målingene ved 10 oC.
Nytt pilotlager
SINTEF har i tidsrommet 2008–2009 utarbeidet 4 notater i forbindelse med tekniske løsninger, avtrekksplasseringer og dimensjonering av klimastyrt lager hos Lofoten Viking AS. Det har vært avholdt møte i Bodø og på Værøy for befaring og konkretisering av prosjektet.
SINTEF Energi AS har dokumentert lagringsforholdene på det klimatiserte tørrfisklageret til Lofoten Viking AS på Værøy. Der ble det målt temperatur og luftfuktighet i perioden juli til november 2012. Resultatene viste at det klimastyrte lageret holdt ønsket temperatur og fuktighet i denne perioden. Temperaturene i lageret var relativt homogene og endringer skjedde uten større etterslep. Det samme gjaldt for luftfuktigheten. Ved å ta inn tørrfisk trinnvis, ha god kontroll på fuktigheten og sikre god luftfordeling kan en få de samme gode lagringsforholdene også for en normal lagringssesong med fullt lager.
-
Faktaark: Økt utbytte på klimastyrt lager
FHF. Juni 2013.
-
Notat: Måling av sorpsjonsisotermer for tørrfisk
SINTEF Energi AS. Av Ingrid Camilla Claussen.
-
Presentasjon: Optimal lagring av tørrfisk
SINTEF Energi AS. Samling for konvensjonell sektor i Svolvær, 11. mai 2012. Foredrag av Erlend Indergård.
-
Rapport: Målinger på klimatisert tørrfisklager
SINTEF-rapport TR A7298. Av Frode Frydenlund og Kristina Norne Widell.
Et gjennomsnittlig økt utbytte på 1–3 % ved at fisken blir optimalt tørket vil gi næringen en økt verdiskaping og økt lønnsomheten.
Naturkreftene rår, ikke bare når fisken henger på hjell, men også etter at den er tatt inn for lagring. De klimatiske forskjellene er store i Lofoten inkl. Værøy og Røst, og i tillegg varierer lagringsbetingelsene mye ut fra om bedriftene har trebygninger, betongbygg eller stål/blikkbygg
Det er ønsket fra næringen at det bygges 1 pilotlager med bakgrunn i forskernes anbefalinger. I pilotanlegget skal forskerne delta ved valg av tekniske løsninger og utforming av lageret, samt dokumentere hvordan disse løsningene fungerer over 2 år ved produksjon i fullskala.
Avvik i prosjektgjennomføringen
Prosjektet startet opp høsten 2007 og vil avsluttes i desember 2011. Prosjektgjennomføringen har vært forsinket, og det klimastyrte lageret vil først stå ferdig i januar 2011.
Lofoten Viking AS hadde planlagt å bygge et nytt lager og installere utstyr for klimakontroll våren 2008. Bedriften fikk ikke den finansieringen som var forutsatt og byggeplanene ble utsatt, slik at prosjekt-aktivitetene måtte utsettes.
Bygget ble satt opp våren 2009, men utviklingsarbeidet har blitt forsinket bl.a. på grunn av begrenset strømforsyning til Værøy. Begrensingene i strømforsyningen er nå løst, og på et styremøte i Lofoten Viking AS i april 2010 ble det besluttet at bedriften skulle investere i reoler og utstyr til klimastyring til tørrfisklageret.
Det klimastyrte lageret skal være klart i løpet av januar 2011. For å få best mulig data fra oppfølgingen av klimalageret har FHF bevilget kr 550.000 til et utvidet oppfølgingsarbeid i regi av SINTEF for 2011. På denne måten sikrer man grundige data og rapportering når det gjelder klimastyring, vektutvikling og kvalitet som vil være viktig for hele tørrfisknæringen.