Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Fastere laksefilet: Industritest og opplæring
Industritesten besto i sin opprinnelive versjon av 5 ulike deler. De ulike delene ble laget for å beskrive det som ble definert som tre typiske trekk ved bløt fisk:
(1) Bløt stripe
(2) generell mangel på spenst, og
(3) gaping (filetspaltning).
På bakgrunn av erfaringer i bruk, ble industritesten forenklet til å omfatte følgende tre punkter:
(2) Bløthet ved fingertest (bedømt på en skala fra 0–2)
(3) Gaping/spalting (bedømt felles for rygg, buk og hale på en skala fra 0–5)
Som en veiledning til praktisk bruk av metoden ble det utarbeidet en folder som på en enkel måte forklarer metoden og viser ved illustrative bilder hvordan bedømmelsen skal utføres. Folderen ble lagt ut på nett og trykket på vannfast papir som en kan bestille ved behov.
-
Fact sheet: Guide for Evaluating Fillet Texture in Atlantic Salmon
FHF and FHL. Leaflet in English. April 2010.
-
Faktaark: Veiledning til bedømmelse av tekstur i laksefilét
FHF og FHL. Kvalitetsbrosjyre. Februar 2010.
-
Sluttrapport: Fastere filét – industritest og opplæring
SINTEF. Rapport SFH80 A095028. Juni 2009. Av Ulf Erikson (SINTEF), Gudmund Bye (Marine Harvest) og Kurt Oppedal (Marine Harvest).
I prosjektet “Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks” (FHF-prosjekt 900086), ble det satt i gang analyser av ulike forhold knyttet til vekst, helse, ernæring og lokalitet. Det ble tatt ut prøver fra laks fra 2007-årgangen på 13 lokaliteter. Fisken ble fulgt helt frem til slakting med uttak som har inngått i resultatbehandlingen for prosjekt FHF-900086. Dette har gitt bedre grunnlag for å kunne konkludere når det gjelder årsaksfaktorer og for å kunne foreslå tiltak som kan føre til en mer stabil tekstur i laks.
Som et hjelpemiddel i analysene er en helt avhengig av å ha en objektiv vurdering av kvalitet og tekstur som kan utføres på de enkelte anlegg. I forprosjektet ble det laget et utkast til industritest som ble benyttet i prosjektet. Underveis i prosjektet ble denne metoden utviklet videre slik at det nå foreligger en ferdig utprøvet metode som kan benyttes av både bedrifter og andre som har behov for å bedømem testur i laksefilet.
Som et hjelpemiddel for brukere ble dette sammensatt til en veileder med enkel beskrivelse støttet av instruktive fotos som gir bruker en støtte til en mer objektiv bedømmelse.
• Å styrke grunnlaget for beslutninger gjennom et utvidet analyseprogram for tekstur i laks.
• Å utvikle en ferdig metode for bedømmelse av tekstur i oppdrettslaks som kan brukes av produsenter og kunder.
• Å formidle metoden og tilby opplæring til brukere.
I prosjektet skal det gjennomføres et utvidet analyseprogram for tekstur i laks og utvikles en ferdig testmetode for måling av tekstur. Dette skal følges opp med opplæring og distribusjon av metoden med støtte av bildemateriell og beskrivelse.
Industritest og opplæring har hatt som hovedmål å utvikle en praktisk gjennomførbar test for tekstur som kan brukes i bedriftene. Forskningsaktiviteten i prosjektet er sammenfallende med prosjekt "Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks" (FHF prosjekt FHF-900086).
Det spesielle i dette prosjektet var at en benyttet de generasjonuttak som ble gjennomført som en utprøving av metoden Industritest. Resultater fra evaluering av tekstur har gått inn i prosjektet og ble rapportert der.
I prosjektet “Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks” ble det lagt stor vekt på å utvikle metoden slik at den skal kunne anvendes til bedømmelse av tekstur i praktiske sammenhenger. For å lykkes med dette ble det gjennomført en opplæring av inviterte fagpersoner fra ulike bedrifter som bedømte laks under veiledning av forskere og personell fra Marine Harvest som har vært sentral i utvikling av metoden.
Resultatet er en veilder som skal kunne brukes i praktisk anvendelse.
Prosjektet var en utvidelse av prosjektet “Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks”.
I januar 2009 ble det arrangert et arbeidsmøte (workshop) om tekstur i laks på Rica Hell Hotell hvor det ble presentert resultater og diskutert videre oppfølging.
19. mai 2009 ble det gjennomført et felles fagmøte for alle involverte parter i prosjektene Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks og Fastere laksefilet: Industritest og opplæring.
Resultater fra prosjektet ble presentart på samling 17-18. juni 2009 for Faggruppe laks og ørret.
Faktaarket: “Fôr og temperatur påvirker filetens fasthet” ble produsert og presentert på AquaNor i Trondheim.
Som et ledd i utvikling av en veileder for besømmelse av tekstur ble det gjennomført ent arbeidsmøte hos SINTEF Fiskeri og havbruk 11. mai 2009, med deltakere fra flere bedrifter som fikk opplæring i bruk av industritesten og samtidig ble det tatt foto til bruk i veilederen.
Det ble laget en folder: “Veileder for bedømmelse av tekstur i laks”. Denne er lagt ut på nettet til nedlasting og folderen er også trykket og tilsendes ved bestilling.
-
Sluttrapport: Fastere filét – industritest og opplæring
SINTEF. Rapport SFH80 A095028. Juni 2009. Av Ulf Erikson (SINTEF), Gudmund Bye (Marine Harvest) og Kurt Oppedal (Marine Harvest).