Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Informasjonskampanje lakselus 2009
Gjennom innhenting og aktiv koordinering av informasjon fra næring, fiskehelsetjenester, medisin, fôrleverandører og forskning, ble det formidlet hvordan man ved dagens kunnskap kan bekjempe lakselus ved ulike tiltak. Formidlingen ble utført ved ulike møtearrangementer og konferanser samt gjennom utgivelse av et spesialnummer om lakselus, “Lakselus”, Norsk Fiskeoppdrett 6A 2009. Informasjonskampanjen bidro til denne utgivelsen som faglig ansvarlig. Samtidig har kampanjen vært en åpen innspills- og formidlingsarena til ulike aktører gjennom hele prosjektperioden. Som avslutning ble det produsert et faktaark, “Områdevis, helhetlig bekjempelse av lakselus”, som gir en oversikt over hvilke tiltak som er tilgjengelig for bruk i en helhetlig strategi for å oppnå kontroll av lakselus.
Ved prosjektoppstart var det lagt opp til at prosjektet skulle gi en oversikt over beste praksis ved forskjellige behandlingsmetoder og rutiner som brukes i dag. I prosjektperioden ble imidlertid en slik oversikt utarbeidet av Mattilsynet, finansiert som en forvaltningsoppgave. Det ble derfor funnet hensiktsmessig for informasjonskampanjen å prioritere arbeidet med temanummeret om lakselus.
-
Faktaark: Områdevis, helhetlig bekjempelsesstrategi mot lakselus
FHF, Veterinærinstituttet og FHL. Oktober 2009.
-
Populærformidling: Temanummer om lakselus
Norsk Fiskeoppdrett nr. 6A. Juni 2009.
Prosjekter og spørreundersøkelser knyttet til avlusing i oppdrettsnæringen viser at avlusing i praksis ikke utføres optimalt (VESO Rapport 1-2004, og to rapporter i Veterinærinstituttets Rapportserie under bearbeidelse). Samtidig er det et økende problem at avlusing fører til nedsatt følsomhet mot medikamenter (Horsberg, Norsk Fiskeoppdrett nr. 10, oktober 2008).
Erfaring fra avlusingspraksis viser at det er nødvendig med bedre formidling for å øke kunnskap om hvordan avlusing kan utføres på best mulig måte. Samtidig er det viktig å heve forståelsen av hvor viktig det er med riktig avslusingspraksis for å redusere problemene med lus hos vill- og oppdrettsfisk og å forhindre hurtig resistensutvikling.
Delmål
• Å oppnå forlenget levetid av dagens medikamenter.
• Å redusere luseproblemer hos vill fisk.
Prosjektet skulle blant annet bidra til et temanummer av Norsk Fiskerioppdrett om lakselus, og gi en oversikt over mønsterpraksis (“best practice”) ved de forskjellige behandlingsmetoder og rutiner som var i bruk. Samtidig skulle det pekes på eventuelle kunnskapshull. Informasjonen skulle også formidles via møter og aktiviteter i regi av kampanjen, fiskehelsetjenester, oppdrettsfirma og andre aktører. Den skulle også synliggjøres i form av en oversiktsplakat med videre henvisning til faktaark. Informasjonen skulle tilgjengliggjøres på FHFs nettsider.