Til innholdet

Prosjektnummer

900246

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900246
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2009
Sluttdato: 01.10.2010

Lite oksiderte omega-3 oljer og potensielle helsefordeler: En screening av omega-3 oljer med hensyn til variasjon i oksidasjonsgrad, innhold av oksidasjonsprodukter og effekt på markørsystemer. Hovedprosjekt

Det viste seg at mange av de analyserte oljene ikke tilfredsstilte GOEDs grenseverdier som gjelder for oljer som forlater raffineri. Dette kan skyldes at oljene er ustabile over tid pga. ugunstige betingelser som feil behandling/logistikk, for høy lagringstemperatur, lyspåvirkning, ikke optimal bruk av antioksidanter, mm. Med dårlig råvare i utgangspunkt gir det også raskere oksidasjon av oljen, noe som kan forklare en del av resultatene.
 
Når leverceller fra laks og humane cellelinjer ble dyrket i media tilsatt fiskeoljer med avtagende harskingsrad (avtagende PV og AV verdier), førte det til lavere grad av lipidperoksidering av cellemembraner.

Resultatene viste videre at avtagende harskningsgrad av oljer tilsatt celler i kultur hadde positiv effekt på grad av celledeling, uttrykk av markører for oksidativt stress og inflammasjon, enzymaktivitet av intracellulære antioksidanter og membranfosfolipid-sammensetning. Videre studier er nødvendig for å verifisere om resultatene fra modellsystemene gjelder for levende dyr og mennesker generelt.
I samarbeid med Nofima Mat og Nofima Marin, gjennomførte Altavida i 2008/2009 et forprosjektet om omega-3 oljer av ferskt råstoff som en mulig konkurransetrategi for Norge. Forprosjektet ga en oversikt over hva som er publisert av dokumentasjon innen dette området, aktuelle fagmiljøer i Norge og en plan for dokumentasjon av helsefordeler med lite oksiderte omega-3 oljer (RUBIN-rapport 173).
 
Denne planen er inndelt i 3 faser:
Fase 1: Innledende screening av eksisterende omega-3 produkter og uttesting i enkle cellesystemer
Fase 2: dokumentasjon av effekt på biologiske systemer og
Fase 3: dokumentasjon av effekt på menneske.
 
Nofima Mat og Marin utarbeidet i 2009 en prosjektbeskrivelse for fase 1.

Å skaffe oversikt over variasjon i oksidasjonsgrad på Omega-3 oljer som selges i helsekostmarkedet, og gjennomføre en innledende kartlegging for å se hvilken effekt denne variasjonen har på parametre av betydning for helse.

Delmål
• Kartlegge omfang og variasjon i oksidasjonsgrad på Omega-3 oljer som finnes i helsekostmarkedet som grunnlag for videre arbeid knyttet til dokumentasjon.
• Kartlegge biologiske markører som egner seg til bruk i studier av effekt av oksidasjonsgrad.
• Videreutvikle etablerte cellekultur systemer som verktøy for å studere biologiske effekter av oksiderte oljer/ oksidasjonsprodukter.

Prosjektet skal skaffe grunnlag for å arbeide videre med problemstillingen om fordelene ved bruk av ferskt råstoff for produksjon av omega-3 oljer. Dette kan på sikt gi Norge konkurransefortrinn innenfor denne bransjen.

Dette arbeidet kan være til nytte, både for produsenter av omega-3 oljer fra norsk råstoff, og for forbrukere av omega-3 produkter.
Gjennom et samarbeid mellom Nofima Mat og Høgskolen i Akershus gjennomføres høsten 2009 en masteroppgave for å kartlegge fettsyreprofil og oksidasjonsstatus på Omega-3 oljer (flytende og innkapslede) solgt over disk i helsekostforretninger. Ut i fra denne oppgaven vil en kunne få et bilde av kvalitetsbredden på produktene som finnes på markedet. Resultatene vil brukes til å bestemme forventet/normal oksidasjonsgrad på denne type produkter, og hvilken oksidasjonsgrad som skal benyttes på cellestudier.
 
I cellestudiene gjennomføres komparative studier med ulike oljetyper/kvaliteter for å kartlegge eventuelle positive og negative helseeffekter. I prosjektet benyttes primære leverceller fra fisk og tarm- og immuncellelinjer fra menneske  som modellsystem for å kunne forstå hvilke mekanismer som eventuelt ligger til grunn for biologiske responser. En viktig del av dette forsøket er å optimalisere metoder for hvordan omega-3-produkter i relevante konsentrasjoner kan introduseres til ulike cellesystemer, og å etablere et sett med biologiske markører som sier noe om hvilken effekt disse oljene kan ha på en organisme.
Resultatene gis ut i en RUBIN-rapport som publiseres på RUBINs og FHFs nettsider og dessuten sendes ut til relevante aktører.
 
Resultatene formidles videre på RUBIN-konferansen 2010, på the First International Marine Ingredients Conference (MIC2010), og i RUBIN-nytt november 2010.

Det vises forøvrig til www.rubin.no og www.marineingredients2010.net, der foredrag, deltakerlister, etc. er lagt inn.
keyboard_arrow_up