Til innholdet

Prosjektnummer

900251

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900251
Status: Avsluttet
Startdato: 01.03.2009
Sluttdato: 28.02.2011

Utnyttelse av biråstoff fra torskeoppdrett

Det er gjennomført to lagringsforsøk ved 0 °C for å se kvalitetsutvikling over hhv. 10 og 13 dager i forhold til sensoriske egenskaper og oksidasjonsstatus. Leveren er holdt avskilt fra kjølemediet (is) ved pakking i plastposer. I det ene forsøket var lever hentet fra et slakteri med automatisk sløying. Ved begge forsøkene hadde slakteriet sortert ut misfarget og annen dårlig lever, som kunne utgjøre 40 % av levervolumet. Videre er det gjennomført et forsøk med hermetisering av leveren for å klarlegge hvor lenge lever kan lagres før hermetisering. Det er dessuten foretatt en kartlegging av markedet mht. kvalitet, volum, pris og emballering.

Resultatene viser at automatisk sløying gir lever med samme kvalitet og holdbarhet som ved manuell sløying. Leveren holder stabil kvalitet i 3–4 dager og akseptabel kvalitet som konsumprodukt i 6 dager. Første tegn på kvalitetsreduksjon er avvikende lukt og mykere tekstur. Dersom leveren skal hermetiseres bør det foregå innen 2 døgn for å få best mulig fyllingsgrad i boksen. Imidlertid er det fortsatt bra kvalitet ved lagringstid inntil 4 dager.

Møreforsking gjennomførte i 2007/2008 en statusanalyse for utnyttelse av biråstoff fra torskeoppdrett (RUBIN-rapport 163). Det viste seg at lever i oppdrettstorsk avviker fra villtorsk mht. til mengde og kvalitet og at det er behov for nærmere karakterisering mht. holdbarhet, kjemisk sammensetning og farge for å vurdere potensialet som konsumprodukt eller olje. 

På denne bakgrunn ønsker Møreforsking igangsatt et prosjekt, som inkluderer en gjennomgang av tidligere arbeider, nye forsøk med lever fra ulike råstoffkilder til på ulike tidspunkt (lokalitet og årstid), omfang av misfarging, fettsyresammenetning, holdbarhetsdata for kjølelagret lever av ulik opprinnelse, samt markedsvurderinger og kvalitetskrav. En tar også sikte på å inkludere problemstillinger knyttet til melke og mager.
Å systematisere og fremskaffe ny kunnskap om verdipotensialet for restråstoff fra oppdrettstorsk som kan komme næringen til nytte og øke lønnsomhet og bærekraft i torskeoppdrettsnæringen.

Delmål
1) Å fremskaffe systematisert kunnskap om kvalitet og kjemisk sammensetning av lever fra ulike råstoffkilder (oppdrettstorsk, villtorsk), inkludert å kartlegge omfang av misfarging (grønnfarge) i forhold til årstid og lokalitet.
2) Å fremskaffe markedets synspunkter og kvalitetskrav til torskelever som skal anvendes til konsum eller råolje.
3) Å fremskaffe holdbarhetsdata for kjølelagret lever av ulik opprinnelse (villtorsk, oppdrettet) med tanke på anvendelse til konsum eller råolje.
4) Å fremskaffe markedets vurderinger av potensialet for torskemager og torskemelke.
5) Å utarbeide økonomiske kalkyler og priser for ulik anvendelse av lever, melke og mager fra torskeoppdrett.
Ny systematisert informasjon om kjemisk sammensetning av lever og omfang av misfarget lever vil være nyttig for næringen i vurderinga av mulighetene for anvendelse av lever til olje eller konsum. Holdbarhetsdata vil være avgjørende når logistikkløsninger for restråvarer skal vurderes. Oversikt over markedets krav vil være viktige for å utvikle produkter til konsum eller ingrediens. Markedskunnskap på lever/råolje, mager og melke er grunnlag  for å vurdere og optimalisere foredlingsmetode og etablere en lønnsom omsetning av restråvarer.

Prosjektet består av følgende hoveddeler:
1. Litteraturgjennomgang
2. Innledende markedsundersøkelse. Koordinering av arbeidet med Binor Products AS.
3. Forsøk lever
o Karakterisering
o Holdbarhetsforsøk
4. Undersøkelse markedspotensialer for mager og melke, bl.a. benytte data fra Binor Products
5. Lønnsomhetsundersøkelse
o Utarbeide lønnsomhetskalkyler for de mest interessante produktvarianter.

Sluttrapport legges ut på RUBINs nettside. Utsendelse av rapport til relevante næringsaktører og andre aktører. Resultater refereres i RUBIN-nytt.

Foreløpige resultater er presenteres på RUBIN-konferansen 2010. Møreforsking skal publisere resultatene i vitenskapelig tidskrift. 
keyboard_arrow_up