Til innholdet

Prosjektnummer

900253

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900253
Status: Avsluttet
Startdato: 01.05.2009
Sluttdato: 01.08.2009

Utnyttelse av dødfisk eller videreforedling av fiskekonsentrat i syre (ensilasjekonsentrat) i laksenæringen

Forsøkene viste at forbrenning av dette materialet lar seg gjøre med god utbrenning. Materialet har høyt energiinnhold, og en ser for seg forbrenning uten støttebrensel. Testene viser at materialet må varmes og eksponeres for flammer for å kunne antenne. Det kan videre mates inn i brennkammeret uten risiko for eksplosiv oppførsel. Som forventet viser målingene at det er behov for tiltak for både NOx- og CO₂-reduksjon.
Totalt oppstår det bortimot 40 000 tonn dødfisk fra oppdrettsanleggene i Norge. Dette er definert som kategori 2 materiale i hht. EUs Biproduktforordning og er ikke tillatt brukt i fôr til oppdrettsfisk eller husdyr. Det kan aksepteres i fôr til pelsdyr og kjæledyr, men disse markedene er relativt små. Alternativet kan være å bruke energien i dette råstoffet, enten som biogass eller som ved forbrenning.

En aktuell løsning er å bygge opp en forbrenningsløsning i tilknytning til Scanbios prosess-anlegg for ensilerte fiskebiprodukter i Bjugn, og benytte energien i dødfisken som erstatning for fyringsolje. Forbrenning av avvannet ensilasje tilsvarende ca. 25 000 tonn dødfisk kan erstatte 4 000 tonn fyringsolje, som har en verdi på 18 mill kr.

Å utføre forbrenningsforsøk av ensilert kategori 2 biprodukter fra oppdrettsnæringen for å se hvordan dette råstoffet oppfører seg i forbrenningen, samt analysere avgassen og asken. Dette for å kunne gi grundigere underlag for å vurdere best mulig teknologi, samt identifisere mulige forbrenningsproblemer i fremtidig håndtering av produktet.

Man ønsker å finne en optimal løsning mht. økonomi og miljø for store deler av kategori 2 materiale fra oppdrettsnæringen i Norge.
Prosjektet gjennomføres av SINTEF Energi som, i samarbeid med Norsk Inova og Norges forskningsråd, har etablert et nytt forbrenningskammer med intern tørke (ID-teknologi) som har vist å kunne forbrenne bl.a. slam med høyt vanninnhold.

Råstoffet som skal forbrennes er avvannet, ensilert råvare fra Scanbio, som har utviklet en kostnadseffektiv metode for fjerning av vann fra ensilasje.
Resultatene publiseres i RUBIN-rapport 183, som er tilgjengelig på RUBINs webside (www.rubin.no) og FHFs nettsider.

Videre presenteres resultatene i RUBIN-nytt, juli 2009, og på RUBIN-konferansen 2009.
keyboard_arrow_up