Til innholdet

Prosjektnummer

900654

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900654
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2011
Sluttdato: 01.04.2012

Fiskebåten som sikker arbeidsplass

Sikker kommunikasjon ombord
Resultatene viser at antall utenlandske fiskere i norsk flåte per 2011 ligger omkring 500–900 personer, flesteparten av disse arbeider i den havgående flåten. Fartøysiden rapporterer om få utfordringer knyttet til språk, og mangel på felles arbeidsspråk synes ikke å være vurdert som en betydelig sikkerhetsrisiko. Språk kan like fullt være en utfordring, særlig når det kommer til kritiske situasjoner og psykososialt arbeidsmiljø, og må derfor tas på alvor. I lys av resultatene peker rapporten på tiltak som kan bidra til bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS) i fiskeflåten.
 
Fiskerulykker og årsaksforhold
Det ble også foretatt en analyse av de utløsende årsaker til dødsulykker og alvorlige personskader i fiskeflåten. Målet med analysen var å bidra til økt kunnskap om årsaksforhold som rederi, skippere og mannskap kan benytte som grunnlag for å implementere forebyggende sikkerhetstiltak og unngå personulykker i fremtiden.

Resultatene viste at de hyppigste ulykkeshendelser ved dødsfall har vært ulike typer fartøyforlis, havari, overbordulykker ved fartøy til sjøs, drukninger ved fartøy i havn og slag eller klemming i spill/haler eller vinsj. Det har også forekommet en del dødsulykker ved treff av fallende/flyvende gjenstand. Personskader forekommer oftest under setting/draging av garn, trål, not eller annet fangstredskap samt annet arbeid på dekk. Fangstbehandling og arbeid i lasterom medfører også en stor andel skader.
FHF har i løpet av de siste årene støttet 23 prosjekter hvor helse, miljø og sikkerhet (HMS) har vært i fokus. På oppdrag fra FHF har SINTEF utarbeidet et forslag til handlingsplan med anbefalte tema for FoU-prosjekter for 2011–2013. Det som ligger til grunn for prioriteringene er HMS-status i fiskeflåten, Nasjonal strategi for forebygging av ulykker som medfører personskade samt konklusjonene fra kartleggingen i 2008 og seminar om HMS i fiskeflåten i Trondheim, 11. mai 2010.

I den foreslåtte handlingsplanen er FoU-områdene hovedsakelig delt inn i to hovedområder:
• Fremskaffe ny kunnskap og utvikle tiltak for å forebygge ulykker og personskader i fiskeflåten, og slik gjøre fiskeflåten til en tryggere og mer attraktiv arbeidsplass.
• Utvikle verktøy for en systematisk og effektiv implementering av HMS-tiltak og sikkerhetsarbeid i fiskeflåten, herunder formidling av kunnskap om forebyggende tiltak for å redde liv og helse.

I tillegg er det i Fiskernes strategiplan for FoU (vedtatt av landsstyret i Norges Fiskarlag mars 2011) nedfelt at HMS er et av de prioriterte områdene i FoU-sammenheng.

I handlingsplanen for FHF har HMS i fiskeflåten tidligere vært separert ut som egen delkategori, men fra og med 2011 er HMS integrert i all relevant FoU-virksomhet på tvers av kategoriene.

Med bakgrunn i diskusjoner med næringsaktører og FHFs fagapparat, ønsker FHF å bidra til at det blir foretatt en dybdeanalyse mht. årsaker til dødsulykker og alvorlige skader i fiskeflåten. I tillegg ønskes det en studie av betydningen av sikker kommunikasjon om bord når utenlandsk arbeidskraft benyttes. Dette med bakgrunn i at fiskebåtrederne i stadig økende grad benytter utenlandsk mannskap.
Å bidra til bedre helse, miljø og sikkerhet i fiskeflåten.

Delmål
1. Å identifisere årsaksforhold knyttet til døds-, og alvorlige personulykker ved å gjennomføre en dybdeanalyse av årsakene. Denne vil redere og mannskap kunne benytte som grunnlag for å iverksette gode sikkerhetstiltak for å unngå ulykker.

2. Å undersøke betingelsene for sikker kommunikasjon om bord ved å se på omfanget av utenlandsk arbeidskraft i norsk fiskeflåte og de potensielle konsekvensene for sikkerheten om bord av at mannskap ikke har et felles arbeidsspråk. Dette gjennomføres ved å
• konkretisere hvorvidt og på hvilken måte språk gir utfordringer for sikkerheten ombord.
• kartlegge og forstå hvordan språk– og kommunikasjonsproblemer håndteres av ulike aktører.

En systematisk dybdeanalyse av de bakenforliggende årsakene til alvorlige personulykker i fiskeflåten forventes å fremskaffe ny kunnskap som fiskebåtredere, mannskap, tilsynsmyndigheter og andre aktører vil kunne benytte i arbeidet med å utvikle og iverksette forebyggende sikkerhetstiltak for å unngå nye ulykker. Dette vil potensielt spare samfunnet, forsikringsselskap og rederiene for store beløp, i tillegg til de menneskelige belastningene som følger ulykker og personskader.

Fiskebåtrederiene bruker i økende grad utenlandsk arbeidskraft for å få nok bemanning på fiskefartøyene. I dette prosjektet skal det faktiske omfanget kartlegges. Videre skal det undersøkes hvilke konsekvenser språk- og kommunikasjonsproblemer har for sikkerheten om bord, slik at det etableres et faktagrunnlag for å kunne møte problemene ved målrettede tiltak.

Prosjektet er delt inn i fire arbeidspakker med delaktiviteter:

1 Årsaksanalyser (jf delmål 1)
1.1 Datainnsamling og -avgrensning
1.2 Gruppering av ulykkeshendelser
1.3 Årsaksanalyser
1.4 Rapportering og publisering

2 Sikker kommunikasjon om bord (jf delmål 2)
2.1 Datainnsamling
2.2 Analysearbeid – omfang og konsekvenser
2.3 Rapportering og publisering

3 Kommunikasjon (formidling)

4 Prosjektledelse (inkl. møter med referanse- og styringsgruppene)

Det utarbeides en fagrapport for hver av de faglige arbeidspakkene (på norsk) hvor all vesentlig resultatinformasjon er samlet og kommentert. I tillegg planlegges det å utarbeide to vitenskapelige artikler for publisering relevante internasjonalt tidsskrift.

Det legges også opp til informasjon om prosjektet og kommunikasjon av prosjektresultater til media og målgrupper i henhold til formidlingsplanen.

Det er utarbeidet en egen kommunikasjonsplan for prosjektet som omfatter følgende:
 
Læringshistorier fra arbeidspakke 1 skal bestå av en generell omtale av prosjektet samt 4–5 læringshistorier med bakgrunn i gruppering av ulykker.
• Kontakte Fiskeribladet Fiskaren og selge inn ideen om en serie “læringshistorier”.
• Koordinere kontakt mellom journalist og intervjuobjekt, samt gjøre bakgrunnsinformasjon tilgjengelig for journalisten.
• Kvalitetssikre artikler før de publiseres.
 
Mediomtale av arbeidspakke 2 ved oppstart
• Mål: Gi kunnskap om prosjektets tema og hjelpe til å rekruttere deltakere til dybdeintervju.
• Skrive en pressemelding som sendes til aktuelle lokale media og fiskeripresse.

Medieomtale av arbeidspakke 2 ved avslutning av prosjektet

• Mål: Orientere om interessante funn fra prosjektet.
• Være bevisst på funn fra prosjektet som kan være kontroversielle
• Avtale intervju med Fiskeribladet Fiskaren om prosjektet, gjerne med uttalelser fra FHF og fra et rederi som har deltatt i prosjektet.
• Skrive pressemelding om resultater til aktuelle lokale media og fiskeripresse.
keyboard_arrow_up