Prosjektnummer
Teknologiutvikling i rekenæringen
Resultater fra forsøk har anbefalt størrelsessortering av reker ombord i fartøy og håndtering med fokus på kvalitet og lagring ved lav temperatur. Det ble ikke funnet sammenheng mellom fryselagringstemperatur og fryselagringstid som gir grunnlag for endring i frysetid/temperatur med hensyn til dagens industripraksis.
HP-behandling av reker viste seg ikke å gi vesentlig forbedring med hensyn til tining og modning og utbytte i industriell rekeproduksjon.
Med utgangspunkt i arbeidet som er gjort i dette prosjektet, ble mulig implementering tatt opp som tema for diskusjon i møte med industrien. Resultatene fra arbeidspakke 1: ombordhåndtering, og arbeidspakke 3: ny prosess for tining og modning, var det som er mest aktuelt for industrien å gå videre med.
Fra rederi ble det påpekt at ombordsortering ikke vurderes som lønnsomt i dagens fiskeri, og at det dermed ikke er aktuelt. Fra industrien er det imidlertid interessant å få råstoff som er sortert på størrelse da det kan gi grunnlag for bedre styring av videre prosess.
Sammenligning av tining og modning i kald modningslake med dagens industrielle rekeproduksjon, kan denne prosessen gi bedre temperaturkontroll, lavere forbruk av vann, enklere produksjon, muligens økt pilleutbytte på grunn av bedre temperaturkontroll og en mer skånsom prosess. Ny prosess vil imidlertid være mer tid- og plasskrevende sammenlignet med dagens praksis. Det foreslås at industrien gjennomfører forsøk i industriell skala for å avklare om en prosess med tining og modning i kald modningslake er en aktuell løsning.
Resultatene fra arbeidet viser en mulighet for prosessendring med gunstig effekt på utbytte. Dette bør imidlertid arbeides videre med i pilotskala før eventuell implementering. Vurdering av om dette skal testes videre eller omsettes i kommersiell praksis ligger hos de enkelte næringsaktørene og er knyttet opp til vurdering av lønnsomhet og potensial for forbedring av prosess og produkt.
-
Faktaark: Anbefaling av rutiner for god praksis ved ved om bord håndtering
FHF. Faktaark utarbeidet av SINTEF Fiskeri og havbruk AS. Juni 2013. Av Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Leif Grimsmo (SINTEF Fiskeri og havbruk).
-
Faktaark: Tining og modning av fryst industrireke i kald modningslake gir en langsom men kontrollert prosess
FHF. Faktaark utarbeidet av SINTEF Fiskeri og havbruk for FHF. Januar 2014. Av Leif Grimsmo (SINTEF Fiskeri og havbruk), Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Morten Bondø (SINTEF Fiskeri og havbruk).
-
Faktaark: Ved fryselagring av reker har verken temperatur eller tid innvirkning på pilleutbytte
FHF. Faktaark (single-versjon) utarbeidet av Nofima for FHF. September 2013. Av Grete Lorentzen (Nofima) og Heidi Nilsen (Nofima).
-
Faktaark: Ved fryselagring av reker har verken temperatur eller tid innvirkning på pilleutbytte
FHF. Faktaark (spread-versjon) utarbeidet av Nofima for FHF. September 2013. Av Grete Lorentzen (Nofima) og Heidi Nilsen (Nofima).
-
Rapport: Delrapport AP1: Ombordhåndtering av industrireker – forslag til teknologiske løsninger
SINTEF Fiskeri og havbruk. Delrapport AP1, 26 .august 2013. Av Cecilie Salomonsen og Leif Grimsmo.
-
Rapport: Høtrykksprosessering som metode for tining og modning av reker AP4
Nofima. Rapport 2-2014 Deltapport AP4. 6.01.2014. Av Tone Mari Rode og Heidi Nilsen.
-
Rapport: Teknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringen: Fryselagring av reker (AP2)
Nofima. Rapport 5-2014. Januar 2014. Av Grete Lorentzen, Reidun Dahl, Bjørn Gundersen, Bjørn Tore Forberg og Heidi Nilsen.
-
Rapport: Teknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringen: Oversikt og status fra tidligere FoU arbeid med fokus på økt utbytte og kvalitet ved produksjon av pillede reker (AP0 )
Nofima. Rapport 20-2012. Juni 2012. Av Tone Mari Rode (Nofima), Leif Grimsmo (SINTEF Fiskeri og havbruk) og Heidi Nilsen (Nofima).
-
Rapport: Teknologiutvikling i rekeindustrien: Delrapport AP3: Forslag til ny teknologi for tining av reker
SINTEF Fiskeri og havbruk. 21.11.2013. Av Leif Grimsmo, Cecilie Salomonsen og Morten Bondø.
-
Sluttrapport: Teknologiutvikling i rekenæringen: Sluttrapport
Nofima. Rapport 7/2014. Av Heidi Nilsen (Nofima), Leif Grimsmo (SINTEF Fiskeri og havbruk), Grete Lorentzen (Nofima), Tone Mari Rode (Nofima) og Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og Havbruk)
Gjennom de siste 10–15 år har det vært lite forskning på industriell produksjon av norske pillede reker samtidig som det har skjedd en omfattende strukturering og modernisering av denne industrien. For å kartlegge viktige FoU-utfordringer i rekeindustrien har forskere fra Nofima og SINTEF Fiskeri og havbruk (SFH) sammen med FHF deltatt i bedriftsbesøk og møte med representanter fra rekenæringen høsten 2011. Etter bedriftsbesøkene ble det gjennomført et diskusjonsmøte for å gå gjennom muligheter og utfordringer i næringen i dag.
I etterkant av disse møtene har FHFs Faggruppe for skalldyr kommet med en konkret prosjektforespørsel til Nofima og SFH som beskriver fire områder som ønskes fokusert og videreutviklet for rekeindustrien. Dette er problemstillinger knyttet til råstoffbehandling ombord, lagring av fryste reker, tinemetoder for reker og evaluering av høytrykksbehandling for tining og modning av reker. FoU på disse områdene vil bidra til å styrke næringens posisjon både med tanke på økonomi og konkurranseevne.
Å finne konkrete løsninger som kan føre til et målbart økt utbytte og kvalitet ved produksjon av pillede reker.
Delmål
Dette målet nås gjennom følgende delmål som korresponderer med aktivitet i fem arbeidspakker:
0. Å få oversikt og status fra tidligere forskning og utvikling med fokus på økt utbytte og kvalitet ved produksjon av pillede reker.
1. Å kartlegge betydningen av rutiner ved behandling av reker før innfrysing, temperatur, tid og årstidsvariasjoner, målt som konkret økning i produksjonsutbytte og forbedring av prosessegenskaper ved produksjon av pillede reker.
2. Å undersøke effekt på produksjonsutbytte og prosessegenskaper ved pilling av reker, som følge av manipulering av lagringstid og temperatur på fryselager.
3. Å undersøke/utvikle nye metoder for tining av reker som skal gi målbart bedre utbytte og prosessegenskaper.
4. Å teste og evaluere høytrykksprosessering (HP) som metode for tining og modning av fryste reker.
Prosjektet gjennomføres etter ønske fra og i tett dialog med rekeindustrien. Med dette prosjektet vil man komme fram til mulige endringer i prosess og produksjon som bidrar positivt til utbytte og kvalitet i industriell rekepilleproduksjon. Dette vil også bidra til å styrke næringens posisjon både med tanke på økonomi, konkurranseevne og omdømme.
(1) ombordbehandling av reker
(2) sammenheng mellom tid-, temperatur-, og kvalitet/utbytte ved fryselagring av reker
(3) nye tinemetoder for reker
(4) evaluering av høytrykksbehandling som metode for tining og modning av reker.
Arbeidspakkene gjennomføres med ulike aktiviteter, som eksempelvis kartlegging av informasjon/ status i kontakt med næringen, forsøksaktivitet, dialog og informasjonsutveksling med industrien gjennom arbeidsmøter (workshops). Det legges vekt på at aktiviteter i ulike arbeidspakker koordineres der dette er mulig.
Nofima er hovedansvarlig og prosjektleder for prosjektet med SINTEF Fiskeri og havbruk (SFH) som underleverandør. Prosjektet ledes av forskningssjef Heidi Nilsen ved Nofima. Nofima har ansvar for arbeidspakkene 0, 2 og 4, mens SFH er ansvarlig for arbeidspakkene 1 og 3.
FHF oppnevner styringsgruppe med tre representanter fra rekenæringen og observatør fra FHF. Styringsgruppen møtes to ganger per år, gjerne i forbindelse med prosjektmøter eller i forbindelse med næringsrettede møter / workshops for rekeindustrien.
I prosjektet gjennomføres to samlinger for presentasjon og diskusjon av resultater. I disse møtene vil man også invitere representanter for flåten samt aktuell leverandørindustri. Dette vil være utgangspunkt for konkretisering av løsninger for industrien.
Resultatene vil også oppsummeres i rapporter og faktaark. Blant leveranser fra prosjektet er en statusrapport (ca. midtveis i prosjektet) og en sluttrapport. I tillegg til rapportene blir det utarbeidet faktaark for tema/resultat for hver av arbeidspakkene 1–4.
-
Sluttrapport: Teknologiutvikling i rekenæringen: Sluttrapport
Nofima. Rapport 7/2014. Av Heidi Nilsen (Nofima), Leif Grimsmo (SINTEF Fiskeri og havbruk), Grete Lorentzen (Nofima), Tone Mari Rode (Nofima) og Cecilie Salomonsen (SINTEF Fiskeri og Havbruk)