Prosjektnummer
Baseline – Sild: Forprosjekt
I møte i styringsgruppen for forprosjektet 4. mai 2012 ble det fattet følgende konklusjoner:
1. Et hovedprosjekt kan gi bedre tilgang til informasjon og fordeler til norsk industri, men:
a. Hvordan unngå lekkasjer av informasjon til aktører som en ønsker ikke skal ha tilgang på slik markedsinformasjon?
b. Hvordan sikre at landindustrien får del i gevinsten?
2. Arbeidsmetodikken i et eventuelt hovedprosjekt er spennende, men ut fra en kost/nytte-vurdering gir ikke styringsgruppen sin tilslutning til at prosjektet kjøres videre.
Svaret på utfordringene i pkt. 1 ovenfor ligger utenfor i prosjektets rammer.
Forprosjektet fremmer derfor to forslag til videre arbeid med problemstillingene:
1. Forslag til hovedprosjekt
I møte 4. mai 2012 fikk styringsgruppen forelagt seg en skisse til et hovedprosjekt med en samlet kostnadsramme på ca. 10 millioner kroner. Dette prosjektet stilte styringsgruppen seg negativ til, dels på grunn av omfanget (kost/nytte) og fordi innretningen på prosjektet ikke gir et tilfredsstillende svar på de spørsmål som er stilt i pkt. 1 ovenfor.
I dette forslaget til hovedprosjekt har prosjektledelsen forsøkt å svare på pkt. 2. Det foreslås videre å skalere ned prosjektet til å fokusere på Russland. I tillegg vil det inngå handelsdata fra de viktigste markedene i Asia, Europa og Amerika. Samlet kostnad for prosjektet er 4,1 millioner kroner med en varighet fra 1. januar 2013 til mai 2014.
2. Forslag til alternativt prosjekt
I skisse utarbeidet av Brian Takeda og Julia Anthonisen, “Baseline Sild Project; A Realignment” av 19.09.12, er det fremmet forslag til et alternativ prosjekt.
Dersom FHF ønsker å gjennomføre et slikt prosjekt tilrådes det at en først gjennomfører et forprosjekt av Norut og Capia for å klarlegge forutsetningene for et eventuelt hovedprosjekt.
Konklusjon
Det har vært avholdt flere møter i styringsgruppen. Styringsgruppen fikk seg i møte (4. mai 2012) forelagt en skisse til et prosjekt med en samlet kostnadsramme. Dette prosjektet stilte styringsgruppen seg negativ til. Styringsgruppens beslutning fikk seinere (februar 2013) tilslutning fra Faggruppen for pelagisk konsumindustri.
-
Sluttrapport: Rapport fra forprosjekt “Baseline sild”
Capia og NORUT Tromsø. Rapport. 12.11.2012.
Over flere tiår har det blitt investert tungt i å bygge solid kompetanse om våre fiskeressurser. Det er meget kompliserte systemer som studeres, overvåkes og analyseres. I sum fremstår Norges forvaltning av de marine ressursene som god og troverdig. Den sikrer:
• forvaltning av ressursene med utgangspunkt i den beste tilgjengelige kompetansen
• best mulig forutsigbarhet for de som baserer sitt virke på det som høstes fra havet
• troverdighet i markeder som krever dokumentasjon på at fisken er fangstet på en bærekraftig måte.
I den andre enden av verdikjeden, markedet, gjøres det svært lite av systematisk kunnskapsbygging. Det som tilbys av informasjon og analyser til fiskerinæringen når det gjelder markedet, ligger til dels langt tilbake for det aktører i andre bransjer har adgang til.
Troverdige prognoser for utvikling i pelagisk næring vil tilføre industrien og fiskerne verdier. Det lages i dag ikke prognoser som kan være beslutningstøtte for næringen, forvaltningen eller andre aktører som følger med i utviklingen. En innledende gjennomgang av det som finnes av studier av markedet for pelagiske fiskeslag ved norske forskningsinstitutter, viser at svært lite er gjort. I FHF-prosjektet; “Verdien av optimal markedstilpasset høsting av NVG-sild” (FHF-900634) viser analysene at det er mulig å øke verdien av en sildekvote med mellom 3 og 10 prosent, dersom høstingsmønsteret tilpasses perioder der etterspørselen og prisen på sild er størst. I verdi så utgjør dette mellom 100 og 300 millioner kroner. Disse innledende analysene viser at potensialet for økt verdiskapning gjennom fokus på kunnskap om markedet er stort.
Høsten 2009 startet Capia opp prosjektet “Baseline – Torsk” i et samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norges Råfisklag. Prosjektet har som målsetting å bygge modeller for å utvikle prognoser for fremtidig prisutvikling for torsk. Prosjektet er ferdig i juni 2012.
Samarbeidet mellom Norut og Capia er tuftet på de erfaringer som Capia og UiT har gjort i “Baseline-Torsk”-prosjektet.
2. Å kartlegge og innhente studier og forskningsrapporter som er av relevans for prosjektet.
3. Å avklare samarbeidspartner(e):
a. Å tydeliggjøre potensialet og nytteverdien av hovedprosjektet.
b. Å opprette intensjonsavtaler med samarbeidspartnere om deltagelse i hovedprosjektet finansielt og/eller arbeidsmessig.
4. Å lage en prosjektbeskrivelse for hovedprosjektet med milepæler, budsjett og plan for finansiering.
Forprosjektet eller forstudien skal skaffe til veie nødvendig beslutningsgrunnlag for prosjektgruppen og andre om investering og innhold i hovedprosjektet.
Forstudien skal avklare nødvendige grep for å bygge opp en dynamisk informasjonsplattform som gir aktører i næringen, forskningsmiljøene og andre aktører enkel tilgang til relevant data og ulike informasjons-produkter. Videre vil forstudien søke å avklare om det tilgjengelige datagrunnlaget gjør det mulig å bygge analysemodeller som:
• gir prognoser for fremtidig prisutvikling på sild
Gjennom et hovedprosjekt tar en sikte på å utvikle arbeidsverktøy og analysemodeller som gjør at:
• kunnskapen om markedet styrkes, og kunnskapen gjøres mer aktuell og lett tilgjengelig
• risikoen i pelagisk næring reduseres
• man styrker vår felles forståelse om hva vi/næringen trenger mer kunnskap om.
Prosjektet deles inn i følgende hovedaktiviteter og fremdriftsplan:
1. Møter i styringsgruppen avholdes innen 28. februar og 31. mai, 2012.
2. Kartlegging og innhenting av studier og forskningsrapporter.
3. Kartlegging av data herunder avklaring av tilgjengelighet, kvalitet og pris.
4. Avklare samarbeidpartnere i et eventuelt hovedprosjekt
5. Utarbeidelse av prosjektbeskrivelse / prosjektskisse for hovedprosjektet.
6. Oppsummering og rapport for forstudie
Foreløpig plan for gjennomføring av hovedprosjekt
Analysemodeller er nødvendige redskap for å kunne forklare det meste av adferden i markedet og for å kunne gi prognoser om pris for sild. Modellene vil være dynamiske og trenge løpende tilgang til data. Det vil derfor bli bygd en informasjonsplattform hvor data innhentes og organiseres ved bruk av roboter (automatisering). Data og analyser/modeller vil bli gjort tilgjengelig for ulike brukere gjennom et internettbasert brukergrensesnitt.
Hoveddelen av et hovedprosjekt vil m.a.o. bestå av å bygge en økonometrisk modell for sildemarkedet. Malen for modellen vil være Baseline – Torsk. Dette er en modell som består av rundt 80 små økonometriske modeller for de enkelte nivåer i sildenæringen. Det å beregne alle disse elastisitetene er krevende i seg selv, men det mest krevende er å sette alle disse små modellene sammen. Her vil modellen finjusteres og vektes for å kunne avspeile markedet for sild.
Den viktigste forutsetningen for å lykkes er de løpende dataene. Siden både fangstmetode og -mønster og markedene er svært forskjellig fra torsk kan man ikke lene seg på de kilder og modeller man har der. Det må gjøres en grundig jobb tidlig i prosessen for å kunne se hvilke typer modeller man kan benytte seg av.
Et hovedprosjekt er tenkt gjennomført over en periode på ca. 3 år, supplert med dybdestudier av tema som man erfarer er viktig å styrke kunnskapen om for å raffinere analysemodellen(e).
For et hovedprosjekt har man definert følgende foreløpige delmål:
• Å etablere markedsovervåking gjennom:
o Å kartlegge det som finnes av informasjon/data; herunder å definere de mest sentrale markeder/produsentland/produkter og substitutter
o Å systematisk innhente fundamental informasjon/data (robotisering)
• Å bygge analysemodeller: Beregne etterspørselselastisiteter på ulike nivå i verdikjeden
• Å bygge opp datagrunnlag og modellverktøy med mål om å forklare 80 % av all variasjon i prisen på sild innen 3 år.
• Å bygge front-end (brukergrensesnitt) som gjør data/informasjon/analyser lett tilgjengelig for næringsaktører og FoU-miljøene.
• Å utarbeide supplerende studier; avdekke hull i markedsforståelsen
• Å øke næringens og forskningsmiljøene innsikt og forståelse for hvordan forskningen kan bidra til å øke verdiskapingen i sildenæringen på kort og lang sikt.
Organisering
Følgende institusjoner er involvert i forprosjektet:
Norut er et nasjonalt forskningskonsern med hovedkontor i Tromsø, majoritetseid av Universitetet i Tromsø (UiT). Norut samarbeider tett med UiT, og har ofte prosjekter sammen med vitenskapelig personell derfra, slik det er aktuelt her, gjennom Handelshøgskolen i Tromsø.
Universitetet i Tromsø (UIT), er et breddeuniversitet. Samarbeidet vil gå mot Handelshøgskolen i Tromsø (HHT) som er et institutt ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved Universitetet i Tromsø. HHT driver med forskning og forskningsbasert undervisning med dybdekompetanse innen fagfeltene økonomi, markedsføring, ledelse, entreprenørskap og samfunnsøkonomi.
CAPIA AS, er et informasjonsselskap som bl.a. utvikler modeller for å gi prognoser om tilbud- og etterspørselsutvikling for sjømat. Selskapet samarbeider med flere ledende forskningsmiljøer i Norge og USA.
• Utkast rapport: 5. mai 2012
• Endelig rapport: 4. juni 2012
• Presentasjon under strategisamling: 5. juni 2012
-
Sluttrapport: Rapport fra forprosjekt “Baseline sild”
Capia og NORUT Tromsø. Rapport. 12.11.2012.