Til innholdet

Prosjektnummer

900788

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900788
Status: Avsluttet
Startdato: 01.05.2012
Sluttdato: 30.04.2014

Økonomiske og ressursmessige konsekvenser ved fangst av taskekrabbe utenom hovedsesong

Sammendrag
Prosjektets hovedmål har vært å avdekke ressursmessige og økonomiske konsekvenser av fangst utenom hovedsesong i Midt-Norge og Helgeland (statistiske områder 7 og 6), samt å undersøke om det finnes krabbepopulasjoner på hittil uutnyttede områder som kan supplere dagens landinger.

I område 7 har det lenge vært fisket taskekrabbe i utvidet sesong, mens dette startet opp senere i område 6. Landingene fra område 7 har siden 2001 ligget på et stabilt nivå, mens landingene fra område 6 økte kraftig fra 2001 til 2007. Det ser ut som om det som påvirker krabberessursen mest, er kvantumet som fiskes, ikke i hvilke sesonger det fiskes. I område 7 er krabbebestanden i god forfatning, mens i område 6 har både fangstraten og gjennomsnittsstørrelsen minket. På det tradisjonelle krabbefeltet Gjesingen fikk man gode fangster på alle dyp ned til 100 m. Hvis krabbene som står dypt, vandrer til den delen av bestanden som det fiskes på, utgjør de en “reserve” for hovedsesongen. På tilsvarende vis utgjør klekkekrabbene, som kommer inn i fangstene om sensommeren, en reserve.

Sammenligningen av fangstsammensetning og kvalitet indikerer at sorteringen i fangstleddet er for dårlig. I hovedsesongen er det lett å sortere vekk vasskrabber da skallet fremdeles er mykt. I utvidet høstsesong har skallet hardnet, mens matfylde fremdeles er mangelfull. Om våren har mange av krabbene fremdeles dårlig matfylde. For tidlig oppstart og for sen avslutning av krabbefisket kan medføre tap for mottaksbedriftene ved at de betaler for “tom” krabbe. Fangstutbytte ved Melstein virker lovende i forhold til et nytt krabbefelt.
 
Konklusjoner
• Fangstene i utvidet sesong om våren/sommeren består av mye krabbe av lav kvalitet. Utkastet domineres av undermålskrabber.
• Fangstene i hovedsesong karakteriseres av en økende andel hunner. Utkastet domineres av et økende antall vasskrabber. Kvaliteten av de landede krabbene er best i perioden september og oktober, men kan variere med noen uker fra år til år.
• Mengden krabber av god kvalitet varierer trolig fra år til år.
• Fangstene i utvidet sesong om høsten karakteriseres av en minkende andel hunner og et økende antall vasskrabber.
• Det er ikke mulig å si hvor stor andel av de dårlige krabbene som fiskes i utvidet vårsesong, som ville blitt god krabbe i hovedsesong. Sannsynlig ville en del av de dårlige krabbene som fiskes om våren, blitt gode i løpet av høsten, og sannsynligvis ville alle konsum ordinær blitt konsum superior siden rognmodningen har begynt, og da fortsetter den fortløpende.
• Klekkekrabber går ikke i teinene i utvidet vår/sommersesong, og utgjør en “reserve” for hovedsesongen.
• I utvidet vårsesong utgjør også krabbe på dypt vann en mulig “reserve” for hovedsesongen, sannsynligvis skilt fra krabbene på grunt vann med et kaldt vann.
• En viss mengde krabbe overvintrer sannsynligvis på < 10 m dyp. Disse gir gode fangstrater i tidig i sesongen.
• Område 7 karakteriseres av stabile landinger, et relativt stort fiske i utvidet sesong i mange år (30–40 % uttak) og en bestand som ser ut til å være i god forfatning.
• Område 6 karakteriseres av et økende uttak i perioden 2001–2007, et mindre fiske i utvidet sesong (20–30 %) og en krabbebestand med et minkende antall store krabber og lavere
fangstrater de siste tre årene.
• Mengde krabbe som fiskes ser ut til å ha mer å si for ressurssituasjonen enn i hvilken sesong det fiskes i.
• Fangstutbytte ved Melstein virker lovende i forhold til et nytt krabbefelt, men vil kreve fartøy som er bedre og gjerne hurtigere enn de fleste krabbefartøy som benyttes per i dag.
• Vandring mellom Melstein og Gjesingen ser ut til å være begrenset. Resultatet til nå indikerer at man kan fiske på Melstein i utvidet vårsesong uten at dette påvirker fangstene ved Gjesingen i hovedsesong.
• For tidlig oppstart og for sen avslutning av krabbefisket kan medføre store tap for mottaksbedriftene ved at de betaler for “tom” krabbe.
• For fiskerne i område 6 og 7 er et helårsfiske lite attraktivt, da korrekt sortering fører til lave fangstrater pga. mye vasskrabber.
• Mange av fiskene i område 6 og 7 kombinerer krabbefisket med et lønnsomt fiske etter ulike torskefiskerier. Dette vil kollidere med et utstrakt fiske utover den ordinære krabbesesongen.
Den norske taskekrabbenæringen har hatt en positiv utvikling de siste 10–15 år. Etter hvert som næringen har utviklet seg, har fisket ekspandert nordover hvor det nå foregår et lønnsomt fiske langs kysten av Nordland. Dette skyldes ikke minst Hitramat AS sin nye prosesseringsfabrikk som tar i mot og omsetter over halvparten av de norske landingene, og rundt 80 % av landingene fra områdene nord for Stad.

Etter en stadig tidligere oppstart og større uttak under krabbefiske i Midt-Norge og på Helgeland, er det stilt spørsmål om hvilke konsekvenser dette kan ha for krabberessursen og det økonomiske aspektet i fiskeriet. På den andre siden ønsker næringen et stadig større volum for å dekke markedets etterspørsel og for å holde “hjulene i gang” både med hensyn til arbeidsfolk og for å utnytte investeringer i fabrikker og utstyr. Dette gjelder både i hovedsesongen fra august til oktober hvor det i hovedsak fiskes etter kjøttfylte og rognfylte hunnkrabber, men også i utenom sesong hvor matfylden er dårligere.

Helårsfisk (utenskjærs, utenfor grunnlinjen)
Tidspunkt for fisket etter taskekrabbe varierer, både internasjonalt og geografisk langs Norskekysten. I området rundt de britiske øyer er det et helårsfiske etter taskekrabbe. Helårsfiske ved de britiske øyer foregår utenfor 12 nautiske mil fra grunnlinjen med spesialbygde fartøy. Krabben oppbevares levende i bulk med gjennomstrømmende sjøvann. Ved landing leveres de til spesialbygde trailere som frakter krabben levende i sjøvann til det europeiske kontinentet. Muligheten for et slikt fiskeri i Norge har blitt utredet. En utredning fra 2003 (Woll, Dyb og Albrigtsen) trakk frem fire viktige momenter for et slikt fiskeri:
1. Fangstforholdene langs norskekysten er forskjellig fra forholdene ved de britiske øyer hvor kontinentalsokkelen er vidstrakt med dybder for det meste grunnere enn 200 meter. Erfaringer fra fiskeriet tilsier at dette er nedre grense for et brukbart taskekrabbefiske. Den norske kontinentalsokkelen er smal og i helhet dypere. Aktuelle områder er begrenset til en del banker utenfor Lofoten, Vesterålen, Røst, Trøndelag og Møre samt norsk sone i Nordsjøen.

2. Kvaliteten på krabben under helårsfiske rundt de britiske øyer er dårligst i vintermånedene og kan kun nyttes i “levendemarkedet”. Observasjoner av krabbe som bifangst under det norske garnfisket tyder på at mengden har økt de siste årene, men at kvaliteten generelt er dårlig også i våre farvann. Bunntemperaturene på de gode fangstfeltene nordvest for Irland var i gjennomsnitt per måned 2–4 °C høyere enn på de norske bankene i årene 1995 til 1999. Tidligere studier har vist at temperatur har betydning for krabbens appetitt. Den lave temperaturen i norske farvann indikerer lavere matinntak og dermed dårligere kvalitet.

3. Generelt vanskelige værforhold vinterstid langs norskekysten stiller krav til fartøytype som kan drive et slikt fiskeri. Det vil derfor være behov for utvikling/tilpasning av utstyr og redskaper for å kunne drive krabbefisket på disse områdene.

4. Rapporten pekte også på at krabbe som fiskes innenfor grunnlinjen, men “utenskjærs” i kantene ned mot dypere vann hvor bifangst under garnfiske er stort i vinterhalvåret. Dette er utradisjonelle fangstfelt ikke minst fordi områdene er værutsatt. Områdene har derfor vært dårlig egnet for fartøy i den norske sjarkflåten.

Pris og etterspørsel på “levendemarkedet” på kontinentet har vært nedadgående de siste årene. Det vil derfor være feil strategi for det norske krabbefisket å satse på et helårsfiske utenskjærs.

Fiske i kystnære farvann utenom sesong
I Rogaland fiskes det krabbe hele året, men fangst og innsats er lav i vintersesongen fra januar til og med mars. Fisket tar seg opp i løpet av april. Kvaliteten er dårlig om vinteren, men markedet ønsker ferske krabbeskjell. I liten målestokk gir fisket derfor en viss fortjeneste samtidig som markedet opprettholdes.

I Midt-Norge er også krabbens matfylde dårlig i vinterhalvåret. En liten bedrift kan på tross av dette ha en mindre produksjon av krabbeskjell og oppnå noe fortjeneste.

Dersom en større produksjonsbedrift som Hitramat skal opprettholde en produksjon av ferske krabber utenom sesong, er de avhengig av et større volum krabbe for å holde produksjonshjulene i gang. Vinteren 2000–2001 gjennomførte Hitramat et forsøksfiske etter krabbe i egen regi. To lokale fiskere leverte krabbe til bedriften gjennom hele vinteren og våren fra området rundt Frøya og Hitra. Det var store mengder med krabbe, i hovedsak såkalte halvhårde krabber som fremdeles ikke hadde oppnådd tilstrekkelig matfylde etter skallskifte. Den dårlige kvaliteten gjaldt både hunn- og hankrabber. Utbytte av klør var f.eks. lavere enn 20 %, vurdert ut fra kokeprosess hvor de med dårlig matfylde fløt opp etter koking. Først i mai begynte matfylden å øke slik at det var mulig å prosessere med noe fortjeneste.

I samarbeid med Hitramat ble det også planlagt vinterfangst på Helgelandskysten med oppstart i desember 2004. Fangster ble levert til Hitramat til og med januar 2005. Igjen var det store mengde med krabbe i fangstene, men kvaliteten var så dårlig at forsøket ble stoppet. Hitramat konkluderte etter dette med at det ikke var økonomi for fabrikken å ta i mot krabbe før tidligst i mai.

Problemstillinger
I sesongen 2011 opplevde flere krabbefiskere i Midt-Norge og Nordland et sviktende krabbefiske på forsommeren, samt at krabben generelt var av dårligere kvalitet i hovedsesongen.

Følgende spørsmål ble stilt:
• var sesongvariasjonen i 2011 naturlig eller menneskeskapt?
• har fangst av krabbe i en utvidet sesong medført mindre tilgang på god krabbe i hovedsesong?
• kan sesongvariasjonen i mengde og kvalitet ha sammenheng med temperaturvariasjoner i sjøen?
• hva med utvidet vårsesong, er der områder med alternative krabbepopulasjoner som kan nyttes?

Det planlagte prosjektet er i tråd med FHFs Handlingsplan for 2012. Prosjektet er også i tråd med Møreforsking Marin sine strategier og satsningsfelt. Det samme gjelder Havforskningsinstituttet som er det rådgivende organ for forvaltningen av krabbe.
Å avdekke ressursmessige og økonomiske konsekvenser ved fangst av taskekrabbe utenom hovedsesong.
 
Delmål
1. Å beskrive kvalitet og fangstsammensetning i utvidet og i hovedsesong på tradisjonelle fiskefelt.
2. Å beskrive kvalitet og fangstsammensetning på utradisjonelle fiskefelt «utenskjærs» i hovedsesong på tradisjonelle fiskefelt.
3. Å finne mulige sammenhenger mellom krabbepopulasjoner “utenskjærs” og på tradisjonelle fangstområder.
4. Å vurdere ressursmessige og økonomiske konsekvenser av fangst i utvidet sesong.
Prosjektet forventes å gi:
• kunnskap om konsekvenser om endret beskatningsmønster
• grunnlag for bærekraftig utnyttelse
• potensial for utvidet fiskesesong og økt omsetning
Det planlagte prosjektet fokuserer på krabbefisket i Midt-Norge og Nordland. I disse områdene er følgende inndeling av sesongen vanlig, og vil bli nyttet videre i denne prosjektbeskrivelsen:
• Hovedsesong: august til og med oktober
• Utvidet sesong: mai til og med juli og november til og med desember
• Utenom sesong: vintermånedene januar til og med april

Man tar sikte på å starte opp med prosjektmøte rundt 1. mai 2012. På møtet vil referansegruppen delta sammen med styringsgruppen. 

Deretter planlegges oppstart med forsøksfiske på utradisjonelt “utenskjærs” område i mai 2012, inkludert fangstregistreringer, kvalitet og merking av krabber. Deretter referanseflåte og nær infrarød (NIR)-scanning i utvidet sesong og i hovedsesong.

Med oppstart våren 2012, vil man i løpet av prosjektet kunne følge to sesonger av krabbefisket, noe som styrker resultatene fra prosjektet.

Prosjektet er delt i følgende arbeidspakker:
 
Arbeidspakke 1. Kvalitet og fangstsammensetning gjennom hoved- og utvidet sesong på tradisjonelle fiskefelt. 
Følge utviklingen av kvalitet gjennom utvidet og hovedsesong for 4 fiskere i referanseflåten, 2 fra Helgeland og 2 fra Frøya/Hitra. Kombinere fangstregistreringene med NIR-scanning av fangstenes kvalitet på Hitramat. NIR-scanning tas også samtidig i utvalgte tidsrom for vurdering av kvalitet av utkastet krabbe. Sjøtemperatur og fangstdybde registreres på fangstfeltet for fiskerne.

Metodikk
NIR-scanning viser kvaliteten av krabbene. Slik scanning av fangstenes kvalitet på Hitramat vil foregå 1 gang per uke, til sammen 1 kasse hunn (ca. 50 krabberer) og 1 kasse hann (ca. 50 kasser) per fisker per uke. Krabbene skal være fra de fire utvalgte lenkene hvor referanseteinene er plassert. Kassene merkes om bord med GUL merkelapp slik at de enkelt kan finnes igjen hos Hitramat. Sesongen 2013, vil også utkast (>minstemål) bli scannet, kassene merket med RØD lapp.

Datainnsamlingen kan legge grunnlag for årlig innsamling av lignende data for å få fram årlige sesongvariasjonen og hva dette kan skyldes.

Sjøtemperaturen på fangstdybde logges (iB-COD)ved å feste logger på
innersiden av teinelokk og programmeres til logging hver andre time.

Leveranser
Notat med resultatene fra fangsteregistreringene, og kvaliteten gjennom sesongen, inkludert eget kapittel om kvaliteten på utkastet samt temperaturregistreringer.

Medvirkende
Havforskningsinstituttet (referanseflåten) (ansvarlig)
Møreforsking (NIR) (ansvarlig)
Hitramat
Fiskere

Arbeidspakke 2. Kvalitet og fangstsammensetning på utradisjonelt felt “utenskjærs”
Fangst på utradisjonelt felt i utvidet og i hovedsesong planlegges “utenskjærs” i området ved Melstein i Frohavet, Trøndelag; N 63°56’–63°59’ og Ø 9°32’–9°35’. Området ligger innenfor grunnlinjen, men utenfor tradisjonelt fangstfelt for krabbe. Mot nord og vest er området eksponert direkte mot det dype Frohavet (300–450 meter dyp). Mot øst og sørøst skiller en 7–8 km bred dyprenne på vel 100 meter dyp (Asenleden) området fra krabbefeltene ved Vallersund.

Forsøksfiske vil skje i samarbeid med Joakim og Geir Ingolfsen med sin nye speedbåt av type Cleopatra 36 (M/S Havbris). Fart og sjøegenskaper for fartøyet gjør det mulig å røkte området i løpet av en dag slik at det kan være et reelt alternativ for fangst både i utvidet og i den tradisjonelle sesongen.

Metodikk
Forsøksperiode planlegges til mai 2012 og mai 2013 med bruk av minimum 6 setninger hver med 10-15 teiner, dvs. minimum 60-90 teiner. Det vil bli forsøkt på ulike dybdeintervall fra 5–10 meter; og videre intervaller ned til 100 m. Koordinater, fangstdyp, bunntype og sjøtemperaturen vertikalt registreres. I 2013 gjøres samme regsitreringer ved Gjesingen, et tradisjonelt fangstfelt nærmere Vallersund.

Fangstmengde og fangstsammensetning (kjønn, utrogn og størrelse) vil bli registrert. Et representativt utvalg i kjønn og størrelse vil bli vurdert når det gjelder kvalitet. Kvalitetsvurderingen vil skje ved 
a) koking og subjektiv vurdering av matinnhold [6]; 
b) gjennomlysing hos Fosen Skalldyr, Vallersund.

Medvirkende
Møreforsking (ansvarlig)
Havforskningsinstituttet
MS Havbris
Fosen skalldyr
 
Arbeidspakke 3. Merkeforsøk og gjenfangst
På området ved Melstein vil deler av fangsten, mellom 1000–2000 krabber, bli merket våren 2012. Dette med formål om å registrere evt. vandringer mellom det eksponerte området ved Melstein og de tradisjonelle krabbeområdene innenfor, bl.a. ved Vallersund.

Metodikk
To merketyper er vurdert som aktuelle, begge med fordeler og ulemper:
• Doble T-bar merker fra Hallprint (www.hallprint.au). Merkene skytes inn i gjellehulen og vil derfor sitte over skallskiftet. Selve merket har en eller to linjer med tekst i tillegg til et merkenummer. Estimert tid for merking av en krabbe er 1 minutt. Merkene benyttes i 2012.
• Glu-on merker fra Hallprint: 16x8 mm oval type med et merkenummer. Merkene vil ikke sitte over skallskiftet. Alternativet er raskere og medfører at flere krabber kan merkes innen prosjektets rammer.
• Merking med strips på ene kloa, “Batch.merking”. Dette benyttes i 2013 i forbindelse med fangstregistreringer på ulike dyp, samt fiske for evt. gjenfangst av tidligere merking.

Ved oppstart av prosjektet forventet man gjenfangst både på tradisjonelle krabbefelt og ved Melstein i hovedsesongen 2012 og i utvidet og hovedsesong 2013. I 2012 ble det imidlertid ingen gjenfangst registrert. Det planlegges derfor batchmerking i 2013, samtidig med registrering av kvalitet i utradisjonelt felt i mai.

Leveranser
Notat som inneholder fangstsammensetning ved Melstein samt resultatene fra merkeforsøkene.

Medvirkende
Møreforsking (ansvarlig)
Havforskningsinstituttet
MS Havbris
 
Arbeidspakke 4. Ressurs- og økonomiske konsekvenser
Ressursmessige konsekvenser
• Sammenligne kjønnssammensetning og størrelsesfordeling på krabben tidlig i sesongen med krabben som fangstes senere i sesongen. Dette er for å vurdere hvorvidt krabben som fiskes i hovedsesongen i tillegg er krabbe som kommer vandrende fra dypet, krabber som har klekket osv.
• Vurdering av “klekkekrabber” som kommer i fangstene ca. august
• Vurdering av vandring mellom utradisjonelt utenskjærs område og ordinære fangstfelt

Økonomiske konsekvenser (lønnsomhetsvurderinger)
• For fiskere i hovedsesong og utvidet sesong
• For mottak kun i hovedsesong og for mottak både i utvidet sesong og hovedsesong

Leveranse
Hovedrapport: Oppsummerer resultatene fra alle arbeidspakkene med konklusjoner så langt som mulig inår det gjelder ressursmessige og økonomiske konsekvenser av et fiske utenom hovedsesong.

Medvirkende
Møreforsking Marin (ansvarlig)
Havforskningsinstituttet
Hitramat AS
MS Havbris
Fosen skalldyr
• Jan 2013. Formidling av resultater på krabbekonferansen
• Jan 2013. Notat: Kvalitet og fangstsammensetning referansefiskerne utvidet og sesong 2012.
• Jan 2014. Formidling av resultater på krabbekonferansen.
• Mai 2013 og mai 2014. Formidling av resultater på møtet til ICES sin krabbearbeidsgruppe (WGCRAB), og publisering i WGCRABs årlige rapport.
• Jan 2014. Notat: Merkeforsøk og fangstsammensetning «utenskjærs» området.
• April 2014. Hovedrapport. Publiseres på FHF sin hjemmeside, samt Møreforsking og Havforskningens hjemmesider.
• Resultatene fra merkeforsøket søkes publisert i internasjonalt tidsskrift.
keyboard_arrow_up