Prosjektnummer
Ny teknologi for kystfiske: Runddorging etter sei, hyse, torsk og makrell (forprosjekt 2)
Formålet med dette prosjektet har vært å bidra til å utvikle runddorg til et nytt og effektivt fiskeredskap for kystflåten, f.eks. som et alternativ til et kostnadskrevende kystlinefiske. Konseptet, som opprinnelig ble utviklet av Sunnvald Brinchmann på 1990-tallet, er gjennom forprosjektet testet og videreutviklet med fokus på teknisk funksjonalitet, håndtering om bord i fartøy, oppførsel og geometri i sjøen m.m.
Det ble gjennomført 3 tester i fullskala på sjøen samt forsøk i modellskala i prøvetank. Fullskalaforsøkene viste at under gitte forhold fangster runddorgen på høyde med juksa. Modellforsøkene i prøvetanken ga ny og verdifull informasjon om geometri og oppførsel, blant annet at en lengere dorg gir finere bukt og bedre geometri (et dybde/ lengdeforhold på 1/5 anbefales fremfor opprinnelig brukte 1/3), og at runddorga tåler vesentlig høyere fartøyhastighet/ strøm enn opprinnelig antatt.
Videre arbeid vil være å utvikle grunnlaget for optimal setting og operasjon (dyp, lengde, fart, m.m.), og å dokumentere fangsteffektivitet og faktiske kostnader under ulike fiskerier og forhold sammenlignet med redskap som bl.a. juksa og kystline.
En film som informerer om prosjektet er produsert av SINTEF/SINTEFweb.
-
Populærformidling: Populærvitenskapelig sammendrag av prosjekt om runddorg
SINTEF Fiskeri og havbruk. Sammendrag av prosjektet Ny teknologi for kystfiske: Runddorging etter sei, hyse, torsk og makrell (forprosjekt 2). Januar 2015. Av Jørgen Vollstad.
-
Sluttrapport: Ny teknologi for kystfiske: Runddorging etter sei, hyse, torsk og makrell
SINTEF Fiskeri- og havbruk AS. Rapportnr. A24108. 30.10.2014. Av Jørgen Vollstad.
Slik situasjonen er i dag er det få fiskere som ønsker å ta Vardødorga om bord og kanskje bruke uker av den beste sesongen for å få den til å fungere. Det var derfor ønsket fra styringsgruppen at SINTEF/NFH kunne gjøre dette. Dersom det blir gitt støtte til et nytt prosjekt vil dette bli gjort på F/F “Hyas” til Universitetet i Tromsø. Det er allerede en student fra NFH som ønsker å skrive hovedfag på Vardødorga, dermed blir fartøyleien på “Hyas” lav og prosjektet mindre kostnadskrevende.
Etter et eventuelt oppfølgingsprosjekt er intensjonen at Vardødorga skal kunne brukes blant fiskerne selv om mye testing gjenstår.
Det vil også være enklere for fiskerne å flytte seg etter hvor fisket er best da runddorg ikke krever noe apparat på land slik det er i linefisket.
• Hvordan gjennomføringen står i vannet, dvs. at gjennomføringen står tilnærmet vannrett i havet slik den ifølge Brinchmann skal gjøre (dette vil bli filmet).
• At parten går i sporet og at det ikke oppstår gnag på parten nede ved gjennomføringen (filmes).
• Vurdere ut fra film om geometrien til gjennomføringen er rett eller om den bør forbedres, særlig med tanke på om fisk rives av når den går gjennom gjennomføring/brems.
Over vann
• Se på hvordan uttak og inntak av lodd/rigg gjøres på en enkel og sikker måte.
• Hvor lodd og gjennomføring bør settes ut/tas inn (baugen, babord eller styrbord?).
• Hvordan skal loddet konstrueres (tyngde, 1, 2 eller 3 lodd, hydrodynamiske finner).
• Teste ulike hastigheter på ulike dybder og hvordan vinkelen på parten er med og uten fisk.
• Hvor tykk parten bør være.
• Enkel dekksrigging hvor helse, miljø og sikkerhet (HMS) vil bli vektlagt.
• Vinkel på wiren som går ned til gjennomføring/lodd under ulik fremsig, loddtyngde og dybde.
• Vurdere vinkelen på wiren når det er fisk på dorga.
• Beregne hvor tykk parten bør være ut fra lengde på dorga og fiskeslag.
Rigging og utprøving er satt av til uke 12 og 14, eventuelt uke 15 og 16. i 2013. I uke 12 vil “Hyas” bli rigget samt at dorga vil bli testet uten fisk. I denne uken vil det tekniske og brukerhåndteringen bli vektlagt. Under vann vil det bli filmet og gjennomføringen vil bli prioritert. Over vann vil den bruksmessige delen og HMS bli prioritert. Uke 14 vil bli satt av til fiske etter torsk utenfor Kvaløya/Senja. Det vil bli vektlagt hvordan fisk går gjennom gjennomføringen (dokumenteres ved undervannskamera), vurdere tykkelsen på parten, og hvordan Vardødorga går i havet når det er fisk på dorga.
-
Sluttrapport: Ny teknologi for kystfiske: Runddorging etter sei, hyse, torsk og makrell
SINTEF Fiskeri- og havbruk AS. Rapportnr. A24108. 30.10.2014. Av Jørgen Vollstad.