Prosjektnummer
Forsøk med seleksjonssystem med vekt på utsortering av småreker i Nordsjøen og Skagerrak og kystrekefisket i fjordområdene
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Det er utviklet ristløsninger for den mindre rekeflåten som har akseptabel utsortering av småreke. For de større fartøyene gjenstår enda arbeid med tilpasse styrken av ristsystemet i samsvar med hårdhendt håndtering om bord i alle slags værforhold, og for å oppnå tilstrekkelig utsortering av småreke når fangstmengdene er store. Erfaringene som er gjort blir brukt til å forsterke ristsystemet, samt å få testet ut om lettere ristmateriale i plast kan virke positivt på seleksjonsegenskapene.
Forsøkene som er utført med poser laget i kvadratmasker har vist at slike poser i noen situasjoner kan utsortere småreke. Mesteparten av utsorteringen i slike poser skjer under håndtering av posen med fangst i overflaten. Denne utsorteringen ser ut til å være avhengig av værforhold og tiden posen med fangst blir i sjøen før om bord taking. Denne tiden blir ekstra lang når det er knytt foran løftet slik at bakre del av posen må tas inn for på løsne opp denne knytingen. De få forsøkene som er utført tyder også på at det også tapes forholdsvis mye stor reke i denne “vaskeprosessen”.
Forsøkene med kvadratmasker som er utført innenfor dette prosjektet er for få og usystematiske til å konkludere vedrørende effekten av småreke-utsortering. Siden utsorteringen mest skjer i overflaten er det også usikkerhet knyttet til om utsortert reke overlever i samme grad som utsortering i fangstdyp. Dette bør derfor undersøkes nærmere før denne type sortering blir fremmet som et teknisk tiltak for å bedre størrelseseleksjonen i reketrål.
-
Sluttrapport: Forsøk med seleksjonssystem med vekt på utsortering av småreke i Nordsjøen og Skagerrak og kystrekefisket i fjordområdende
Havforskningsinstituttet. Rapport nr. 15-2016. April 2016. Av John Willy Valdemarsen
Et ristkonsept med dobbelfunksjon, fjerning av uønsket fiskebifangst (som Nordmørsrista) og utsortering av småreker ble utviklet i 2008 av det private forskningsselskapet Eco Harvesting AS, og siden da brukt av reketrålen M/S “Trygg” som fisker reke i Oslofjorden (Valdemarsen, 2008). Fiskeriforvaltingen og rekenæringen i Norge fattet interesse for dette ristkonseptet som et mulig virkemiddel for å redusere fangst av småreker tidlig i 2014.
I løpet av 2014 ble det i et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Åkrehamn Trålbøteri A/S og M/S “Trygg” utviklet og tilpasset et slikt sorteringsrist konsept for testing om bord i norske og svenske reketrålere. Erfaringene så langt er at dette ristkonseptet er like lett å håndtere som en tradisjonell sorteringsrist for reketrål. Det er også dokumentert at småreker utsorteres gjennom rister på 9, 10 eller 11 mm spileavstand i forkant av en hovedrist med 19 mm spileavstand.
Fiskeridirektoratet har kjøpt inn fire slike seleksjonssystem og tre av disse har til nå vært utprøvd om bord i kommersielle reketrålere på frivillig grunnlag uten noen form for kompensasjon. Forsøkene i 2014 og hittil i 2015 har primært hatt som siktemål å avklare om dette sorteringsristsystemet er et konsept som rekeflåten kan håndtere greit, samt om utsorteringen av småreker har vært interessant nok. For å dokumentere det siste er det brukt småmasket oppsamlingspose bakenfor 9 og 10 mm ristene.
Erfaringene fra disse praktiske forsøkene har vist, og overbevist flere av fiskerne som har testet konseptet om at dette er et sorteringsverktøy som kan bidra til at fangst av småreker kan reduseres betydelig.
Erfaringene fra de praktiske testene som har omfattet observasjoner med undervannskamera foran rista, måling av ristvinkler under tauing, og noen lengdemålinger av reker fanget i hovedpose og oppsamlingsposen bak “rekeristen” har vist at montering av ristene som har vært testet, ikke har vært optimal. Vinkel til rekeristene er det mest kritiske for at dette prinsippet skal fungere optimalt, og det er derfor nødvendig å modifisere montering slik at dette oppnås.
Mulige løsninger for å oppnå dette er riktig tilpasning av oppdrift i kombinasjon med tvangsstyring av rista når den monteres. Løft i form av “kite” i kombinasjon, eller som alternativ til kuler, vil bli vurdert og testet. Videre vil det sees nærmere på riststørrelse, samt at lengde og bredde vil bli evaluert.
Denne utviklingen vil omfatte tester i strømningstanken i Hirtshals og kontrollerte forsøk om bord i reketrålere.
Tester i strømningstank
Forsøkene utføres med en modell i 1:3 skala. Forsøkene i tanken vil avklare hvilken oppdrift som trengs for å oppnå ønskede ristvinkler og hvordan montering av ristene påvirker vinkelen. Forsøkene kan også dokumentere hvordan ulike vekter i posen påvirker ristvinkelen. Videre vil det bli gjort forsøk med løftekiter og ulike plasseringer av kuleoppdrift på ristsystemet.
Forsøkene i tanken kan kombineres med et oppstartsmøte for prosjektet der referansegruppen deltar, samt deltagere fra Danmark og Sverige som representerer sine nasjonale smårekeprosjekter.
Fullskala forsøk om bord i reketrålere
Basert på tidligere forsøkserfaringer med “Trygg-ristsystemet” og tankforsøkene i april utformes og rigges ett seleksjonssystem for praktiske forsøk om bord i en større reketråler som fisker med dobbeltrål.
Et fullskala fiskeforsøk vil omfatte sammenligning av fangstsammensetning (rekemengde og størrelsefordeling samt fiskebifangst) i trål utstyrt med smårekeristsystem og med trål utstyrt med ordinær sorteringsrist for reketrål, og 35 mm fiskepose. I forsøket vil utsortert småreker bli samlet i en oppsamlingspose montert under smårekeristene. Ristvinkler vil bli målt og logget under hele trålhalet. Foran rista monteres et videokamera for dokumentasjon av sorteringsegenskaper.
Basert på målingene av ristegenskaper og sorteringseffekter vil ristmonteringen bli modifisert for å finne ut effekten på rekesorteringen av slike endringer.
Når den ønskede virkning på ristvinkler er oppnådd gjennomføres relativt omfattende studier for å dokumentere sorteringseffekten på rekestørrelser.
Effektstudiene utføres om bord i minst to ulike størrelser reketrålere i Norge. Parallelt gjennomføres tilsvarende effektstudier om bord i svenske og danske reketrålere.
-
Sluttrapport: Forsøk med seleksjonssystem med vekt på utsortering av småreke i Nordsjøen og Skagerrak og kystrekefisket i fjordområdende
Havforskningsinstituttet. Rapport nr. 15-2016. April 2016. Av John Willy Valdemarsen