Til innholdet

Prosjektnummer

901512

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901512
Status: Pågår
Startdato: 16.08.2018
Sluttdato: 30.06.2023

Elektrisk avliving av laks (ELAV)

Slakting om bord i fartøy kan bli mer vanlig og dette er en måte å behandle slaktefisk som samsvarer med næringen sin målsetting om å sikre en smittefri håndtering av slaktefisk. Det er viktig å ivareta fiskevelferd i alle operasjoner, også for fisk som sorteres ut på grunn av ukurant størrelse eller andre arter. Undermåls laks under 2 kg som ikke egner seg til matproduksjon, vil bli sortert ut og håndtert på en slik måte at det sikrer velferd. For å lette videre logistikk er det et ønske å kunne transportere slik fisk sammen med matfisken, men etter forsvarlig avliving. I henhold til slakteriforskriften gis det anledning til bedøvelse med elektrisk strøm og avliving ved blodtapping. Det gis ikke anledning til å avlive fisk direkte med elektrisk strøm. Forutsetninger for at det kan gis slik godkjenning er at det dokumenteres at metoden gir forsvarlig avliving innenfor regelverket, og at det vises til hvilke vilkår som må oppfylles med hensyn til strømstyrke, spenning og behandlingstid for å sikre en forsvarlig prosess. Resultatene vil bli benyttet av næringen i samarbeid med utstyrsprodusent som samarbeider om utvikling av en løsning for dette.

Problemstillingen omkring elektrisitet som avlivingsmetode skal benyttes i slaktebåt og ved nødslakting. Det legges opp til en egen prosedyre for avliving av fisk som ikke skal inn i produksjonslinjen. Fisken skal bare avlives for så å brukes til produksjon av olje og mel, og det skal ikke anvendes kjemiske stoffer til avlivingen, slik som beskrevet i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), rapport 2005:23. Bruk av kjemiske stoffer er heller ikke ønskelig av HMS-hensyn. Man har også vurdert en løsning med el-bedøvelse etterfulgt av kvern, men dette er ikke ønskelig av hensyn til hygiene om bord i båten. Det man har havnet på som den ideelle løsning er avliving ved bruk av elektrisk strøm, men uten at fisken bløgges i etterkant. Siden det i slakteriforskriften står at “​Fisken s​​kal dø som følge av blodtap fra hjernen. Annen avlivingsmetode kan brukes dersom det kan dokumenteres at den er forsvarlig”, er det derfor nødvendig med en verifikasjon av elektrisk avliving for laks. I dette prosjektet vil elektrisk strøm benyttes for avliving, med dokumentasjon av strømstyrke, tid og effekt som er nødvendig for forsvarlig bruk. 
Hovedmål
Å sikre elektrisk avliving av laks med raskest mulig eksponeringstid uten å utsette fisken for slik varme at det påvirker råstoffets kvalitet.

Delmål
1. Å kartlegge kriterier for oppnåelse av elektrisk avliving av laks (kontrollerte forsøk på forsøksstasjon).
2. Å gjennomføre et større forsøk i felt eller stasjon for å verifisere resultene med et større antall fisk, utfra resultater fra delmål 1 (verifiseringsforsøk).
3. ​Å utarbeide en anbefaling for videre kommersiell praksis i samråd med industrien (kommersialisering).
Det finnes en rekke andre næringsnyttige anvendelser i dette prosjektet. Foruten bløggebåter og nødslakt, vil en liten enhet som bedøver og avliver fisk også kunne brukes på utsortering av fisk på anlegg, servicebåter, brønnbåter og slakteri.​
For å nå målet foreslår prosjektgruppen at nytt utstyr utvikles i denne sammenheng som også omfatter 400 Volt-systemer, 50 Hz, AC. Dette for å generere tilstrekkelig energi mot hode ved første kontakt. Testutstyret består derfor av en isolert trafo koblet til en 0–560 Volt, 50 Hz, Variac-transformator. Strømmen styres av et justerbart tidsrelé med 2 kanaler, slik at spenningen og tid kan styres i 2 omganger, det vil si ​two stage stun.  
 
Gjennomføring av delmål 1
Dette vil foregå ved Havforskningsinstituttets Forskningsstasjon Austevoll, hvor laks som beskrevet av Foss et al. (2017) og Grimsbø et al. (2016), enkeltvis fikseres mellom en tørr bedøver og eksponeres for 310 sekunder med 220-400 V AC i en enkeleller to-fase-avliving, etterfulgt av 25 V, 50 Hz AC. Det vil måles ampere (A) gjennomgang, temperaturøkning i overflaten (IR) og oppvåkning/dødelighet. For oppvåkning vil fisk plasseres enten i friskt eller nedkjølt sjøvann med og uten rotasjon av vannet, hvor basale reflekser på oppvåkning vil gjennomføres i henhold til Roth et al. (2003) i tillegg til øyerulling (Kestin and Robb 2002). I tillegg ønsker gruppen å lage en varmemodell som en funksjon av energitilførsel, ved å måle temperaturøkning i overflate og hjerne som følge av strømeksponeringen. 
 
Gjennomføring av delmål 2
Dette vil foregå enten på stasjon eller i felt, hvor et større antall fisk utfra en poweranalyse i et forsøk eksponeres for de valgte elektriske parametere og undersøkes enkeltvis gjennom oppvåkning. Målet med disse forsøkene er å anslå dødeligheten som følge av den elektriske eksponeringen.​

Prosjektutvidelse primo 2022: EEG-målinger av hjerne
Skal en kunne få godkjent elektrisk avliving av laks uten å måtte bløgge eller kverne fisken må det gjennomføres EEG-målinger av hjernen. Mattilsynet uttrykker klart at de krever dette som dokumentasjon for bedøvelse og avliving på artsnivå.

Undersøkelser av laks viser at fisken dør som følge av en 12 sekunder med 220 Volt elektrisk eksponering med påfølgende kuldesjokk. Imidlertid er det en viss sannsynlighet for at fisken i denne prosessen kan gjenvinne bevisstheten uten å kunne utrykke basale reflekser (Lambooij et al. 2010). For å utelukke dette og sikre tilstrekkelig dokumentasjon som en avlivingsmetode for laks, må en undersøke hjerne og hjerteaktivitet i perioden etter strømeksponering og frem til død. Denne kompetansen eksisterer ikke i Norge, så til denne type undersøkelser trenger en å leie inn forskere fra Wageningen, Nederland som har bekreftet at de kan gjennomføre disse forsøkene.
Det vil foreligge en sluttrapport og presentasjon på FHF-samling. Det skal også publiseres en artikkel i vitenskapelig tidsskrift. ​
keyboard_arrow_up