OppsummeringLakselus
Lakselus er en av de absolutt største utfordringene for havbruksnæringen. Et FHF-finansiert prosjekt har dokumentert at problemstillingen koster næringen rundt 5 milliarder kroner per år, sannsynligvis mer hvis tapt tilvekst hensyntas fullt ut. Lakselus er også det som regulerer videre vekst i havbruksnæringen. Løsningen på denne utfordringen ligger i stor grad i forskning og utvikling, og temaet er derfor det høyest prioriterte innen FHFs totale virksomhet, og har vært det i en årrekke.
Kampen mot lusa – en samlet oversikt
For FHFs del har forskningsinnsatsen endret retning gjennom årene i tråd med hvilke utfordringer næringen har sett som mest utfordrende, overordnet en vridning fra dokumentasjon på medikamentell kontroll av lus til ikke-medikamentell kontroll og forebyggende tiltak. De siste årene har det også vært et behov for å sette i gang en del grunnleggende forskning på lusebiologi og parasitt/vert da det har vist seg at denne kunnskapen har vært noe mangelfull.
Innsatsen har vært betydelig og det kan være vanskelig å få oversikt i havet av ulike prosjekter som omhandler lus. Vi vet mange i næringen er opptatt av kunnskap om lus, og derfor har vi laget denne siden hvor vi har delt forskningsinnsatsen inn i åtte ulike retninger og samlet alle FHF finansierte prosjekter gjennom tidene. Målet er å gjøre kunnskapen mer tilgjengelig og få en større oversikt over helheten.
Under finner du FHFs prosjekter innen tema; Kjennskap til lusa; Registrering og telling av lus; Avl og genetikk, vaksine og fôr; Spredning og forebygging; Produksjon av rensefisk; Bruk og etterbruk av rensefisk; Ikke-medikamentell kontroll med lus og Medikamentbasert avlusning.
Kjennskap til lusa
Næringens håndtering med utfordringer knyttet til lakselus må baseres på solid, vitenskapelig kunnskap om lakselusen sin biologi og samspillet mellom parasitt og vert. For å kunne forutsi når en kan forvente lusepåslag i anlegget må vi ha kunnskap om hvordan lusa fraktes gjennom vannmassene, hvor raskt den utvikler seg ved ulike temperaturer, hvor godt den takler brakkvann og ferskvann, hva som påvirker lusas fruktbarhet, hvor mange egg lusa legger og hva den trenger for å vokse og lage egg. I tillegg er det viktig å vite hvordan den gjenkjenner laks i sjøen og hvilke mekanismer som påvirker lusas suksess i å feste seg til og vokse på fisken.
Inn under dette punktet har vi samlet alle FHF prosjekter som omhandler grunnleggende kunnskap om lakselusas biologi og samspill med vert. Vi har lagt inn prosjekter på både lakselus og skottelus, og noen på lus på vill laksefisk som var en tidligere prioritering i FHF.
Pågående
- 901565 Effekter av infestasjonsparametere på interaksjonen mellom laks og lakselus (INFEST)
- 901564 Samspill mellom lakselus og laks (ModuLus)
- 901539 Kunnskaps- og erfaringskartlegging om Caligus elongatus (skottelus) (KEKS)
- 901424 Strategi Lakselus 2017: Re-estimering av populasjonsmodell for lakselus basert på data fra Rogaland
- 901283 Utvikling av lakselus ved ulik temperatur og lys (TEMPLUS)
- 901241 Mekanismer for smittespredning av lakselus innen oppdrett og mellom ville og oppdrettede bestander av laksefisk (SMILA)
- 901108 Spredning av lakselus: Hvem smitter hvem?
- 901073 Temperaturens innflytelse på lakseluslarver: Overlevelse og smittbarhet
- 900970 Populasjonsmodell for lakselus på merd og lokalitetsnivå: Videreutvikling av styringsverktøy for kontroll med lakselus i oppdrett
- 900950 Kunnskapsoppsummering: Lakselus og effekter på sjøørret
- 900932 The degree of returning salmon from smolt groups treated with antiparasitic agent compared to untreated smolt groups: A systematic review and meta-analysis of Norwegian data (“MetaLice”)
- 900898 Betydning av lakselus fra oppdrettslaks for populasjoner av villaks: Forprosjekt
- 900790 Sporing av lakselusens opphav: Villaks eller oppdrettslaks som vertsfisk
- 900607 Fordeling av lus på laks og betydning for reproduksjon og kontroll
- 900579 Evaluering (review) av faktagrunnlaget om påvirkning mellom oppdretts- og villaks: Lakselus, Nofima
- 900578 Evaluering (review) av faktagrunnlaget om påvirkning mellom oppdretts- og villaks: Lakselus og genetikk, NINA
- 900555 Villaksprosjektet: Faglig bistand i evalueringsarbeid
- 900400 The Salmon Louse Genome Sequencing Project: Part 1
- 552182 Sea Lice as a population regulating factor in Norwegian salmon: Status, effects of measures taken and future management (Villaksprogrammet)
Registrering og telling av lus
Oppdretterne har behov for å ha kontroll med lusemengden, både i anlegget, men gjerne også i de frie vannmasser for å kunne forutsi lusepåslag. Dagens rutiner med lusetelling har sine begrensninger. Lusetelling medfører håndtering av fisken, det telles lus på et lite utvalg fisk som vil variere i grad av hvor representativ mengde lus fisken som blir telt er. I tillegg tar det tid å gjennomføre. Det har derfor i flere FHF prosjekter vært utviklet og testet automatiske teknologier for lusetelling. Presis registrering av lus i alle stadier både på laks og i vannmassene er viktig, helst automatisert og uten håndtering av fisk.
Pågående
- 901508 Fluorolice: Rapid fluorescence based identification of sea lice larvae in plankton samples
- 901411 Strategi Lakselus 2017: Utvikling av standardisert tellemetodikk og beregning av luseforekomst
- 901302 Automatisk klassifisering og telling av lakselus med undervanns hyperspektral avbildning (UHI): Fase 3
- 901212 Automatisk klassifisering og telling av lakselus med undervanns hyperspektral avbildning: Videreføring
- 901093 Klassifisering og telling av lakselus
- 901069 Automatisk telling av lakselus ved hjelp av optisk deteksjon
- 901044 Telling av lakselus: Forbedret metodikk
- 900594 Extension of the Eurostar’s VisuaLice E!4721 project to evaluate and exploit automatically collected lice data / Delprosjekt til VisuaLice E!4721: Statistisk evaluering av ny tellemetode for lakselus
Avl og genetikk, vaksine og fôr
Forebygging vil alltid være bedre for laks og miljø enn behandling. I tillegg vil dette kunne bidra til reduserte produksjonskostnader med færre avlusningsoperasjoner og sultedøgn. Med en slik strategi i bunn, vil legemiddel kunne brukes strategisk slik at utvikling av resistens mot et potent legemiddel går sakte.
For å forebygge lusepåslag og utfordringer med lus kan en se for seg ulike scenario, som kan deles inn i biologiske og fysiske strategier. Under dette avsnittet har vi samlet alle prosjekter om omhandler å øke kunnskap og dokumentasjon om biologiske måter å forebygge lus.
Det mest nærliggende, men som også har vist seg å være svært krevende, er å utvikle en vaksine mot lakselus med god nok effekt. Dette jobbes det med i flere miljø, og FHF har prioriteringer på dette.
En annen måte å tenke på er å fôre laksen med noe som gjør at lusa ikke kjenner igjen verten eller at den ikke lykkes med å feste seg og lage avkom på fisken.
Den siste strategien som FHF har prioriteringer innenfor er å undersøke om det er mulig å få laksens immunforsvar til å avstøte, drepe eller inaktivere lakselus ved hjelp av avl og genetikk. Det har blitt forsket på om det er variasjon i motstand mot lus hos ulike stammer av Atlantisk laks for å kunne avle frem en mer motstandsdyktig laks. Den nyeste satsingen til FHF innenfor dette feltet er å undersøke om vi ved hjelp av kunnskap om genene til Stillehavslaks som er helt resistent mot lus kan gjøre Atlantisk laks like resistent ved bruk av genredigeringsverktøy.
Pågående
- 901631 Utnytte artsuavhengig variasjon i resistens mot lakselus / Harnessing cross-species variation in sea lice resistance (CrispResist)
- 901566 Host immunity and skin microbiome interplay: Importance for protection against sea lice infestation in Atlantic salmon
- 901569 Kontroll med luseinfestasjoner hos atlantisk laks med immunglobulin Y (IgY)-baserte intervensjoner
- 901511 Immunglobulin Y (IgY)-immunisering av laks mot lakselus
- 901510 Vaksine mot lakselus: Fremstilling og test av nye vaksinekandidater i småskalaforsøk
- 901509 Utvikling og optimalisering av et system for dosering og fordeling av signalstoffet SNAP (Salmon Nest Appeasing Pheromine) for å unngå påslag av lakselus
- 901464 Strategi Lakselus 2017: Oxylipiner – Ny løsning for å redusere lusepåslag på laks
- 901461 Strategi lakselus 2017: Vaksine mot lakselus – laboratorietest
- 901458 Strategi Lakselus 2017: Forebyggende ernæring mot lus på laks – forsøk og dokumentasjon på betydning av samvirkning mellom aktive tilsetninger og grunnfôr (“Resept mot lus”)
- 901457 Strategi Lakselus 2017: Miljøregulering som forebyggende prinsipp mot lakselus
- 901413 Strategi Lakselus 2017: Styrking av laks sin helse for kontroll med lakselus
- 901068 Genetisk resistens i lakselus: Kartlegging av merdvariasjon i genetisk resistens, og hvordan denne påvirker avlusningseffekt
- 900402 Interaction Between Fish and Salmon Louse: A Transcriptomic Study
- 900259 Towards Selection for Increased Resistance to the Salmon Louse in Atlantic Salmon
- 552312 Salmon louse vaccine: Identification and evaluation of novel antigens
- 532024 Avl for ein oppdrettslaks med større motstandskraft mot lakselus
Spredning og forebygging
Forebygging mot lus kan også gjøres ved at lus ikke kommer fysisk i kontakt med laksen og ved at lus fjernes uten at laksen håndteres. Innen dette området har FHF lagt ned mye av innsatsen de siste årene. Her har prioriteringene omfattet alt fra å utvikle effektive skjermingstiltak som luseskjørt, strømgjerder og teknologi og metoder for best utnyttelse av lukkede merdkonstruksjoner. I disse prosjektene har det også vært viktig å sikre at laksen og rensefisken har gode vekst- og helseforhold, så teknologi knyttet til blant annet oksygenering har vært utviklet og testet.
Det har vært testet ulik teknologi som for eksempel ferskvannslokk, dypvannsfôring av laksen, strategisk lyssetting i merd, brakklegging og lyd og om de kan forhindre lusepåslag.
De siste årene har en fått bedre og bedre verktøy som kan håndtere store mengder data og sammenstilling av disse. Det har derfor vært gjort en del forsøk hvor det har blitt utviklet smittemodeller for lakselus som sammenstiller data fra strøm, temperatur, anleggstetthet, ferskvannstilsig mm for å forutsi lusepåslag. Når en får mer og mer pålitelige data kan en også legge inn i modellene hvilke forebyggende og behandlende tiltak som vil fungere best for spesifikke lokasjoner på gitte tidspunkt. Modellene kan også si noe om tiltak for en hel region og hva som vil fungere best dersom en koordinerer tiltak.
Pågående
- 901784 Oppsamlingsteknologi for lus som faller av under trenging og bevegelige lus sin evne til spredning og reinfeksjon av ny laks
- 901782 LiceDetached – Kvantifisering av lakse- og skottelus som løsner fra laksen under trenging i tilknytning til avlusing samt reinfisering av laks på samme eller andre oppdrettslokaliteter
- 901650 LuseKontroll: Statistisk modellering av kontrollstrategier for lakselus
- 901685 Optimalisere forebyggende lusestrategi ved å kombinere atferd, miljø og teknologi (PreventLice)
- 901652 Effekt og velferd ved bruk av rensefisk og luseskjørt (EFFEKTIV)
- 901567 AcuLice: Effekt av sammensatt akustisk lydbilde i sjø på lakselus
- 901469 Mixing skirt and freshwater lens concepts with smart-lighting and -feeding to enhance lice prevention and safeguard fish welfare: The Well
- 901456 Strategi Lakselus 2017: Ledelys som forebygging mot lakselus – demonstrasjonsforsøk
- 901455 Strategi Lakselus 2017: Fullskala uttesting av Strømmen-rør for å dokumentere fiskevelferd og førebyggande effekt mot lakselus
- 901454 Strategi Lakselus 2017: Validering av Blue Lice-systemet som en forebyggende metode mot lakselus gjennom en kombinasjon av tiltrekningsfaktorer og design av feller
- 901453 Strategi Lakselus 2017: Dokumentasjon av lusebeskyttelse med “Midt-Norsk-ringen”
- 901414 Strategi Lakselus 2017: Enhetlig proaktiv lusestrategi Rogaland
- 901405 Strategi Lakselus 2017: Hva skjer med luseskjørt i strøm og bølger – erfaringsdelingsseminar og modellforsøk i Hirtshals
- 901396 Strategi lakselus 2017: Luseskjørt som ikke-medikamentell metode for forebygging og kontroll av lakselus – Utvikling av kunnskap om miljøforhold for økt effekt og redusert risiko (SKJERMTEK)
- 901314 Fullskala dokumentasjon av strømgjerde mot lakseluspåslag (SPG)
- 901211 Kunnskap, teknologi og metoder for best mulig utnyttelse av skjørt og snorkel for skjerming av oppdrettslaks mot lakselus: Seminar
- 901154 Kan dype lys og undervannsfôring benyttes for reduksjon av lusepåslag?
- 901129 Kunnskapsstatus vedrørende effekten av ultralyd på lakselus
- 901039 Flotasjon av lakselus
- 900970 Populasjonsmodell for lakselus på merd og lokalitetsnivå: Videreutvikling av styringsverktøy for kontroll med lakselus i oppdrett
- 900901 Validering av reproduksjonsmodell for lakselus / Validating the sea lice reproduction model
- 900884 Snorkelmerd: Produksjonseffektivitet, adferd og velferd
- 900834 Luseskjørt: Dokumentasjon av praktisk bruk og nytteverdi
- 900815 Fullskalaforsøk med strømgjerde mot lakselus
- 900711 Permanent skjørt for redusering av luspåslag på laks
- 900615 Oppdrett av laks i lukkede anlegg: Forprosjekt
- 900606 BE lakselusprosjekt: Fase I
- 553023 Utvikling av spredningsmodell for lakselus-smitte med vannstrøm
- 552352 The Hardangerfjord Salmon Lice Project
- 552242 Salmon lice project in the Hardangerfjord 2004-2007
Produksjon av rensefisk
Rensefisk er og har vært en betydelig del av lusesatsingen hos FHF i en årrekke hvor målsettingen har vært å fremskaffe kunnskapsgrunnlag for kontrollert produksjon, god overlevelse og vellykket bruk av rensefisk. I dag blir rensefisk enten fisket og satt ut i merd sammen med laks, eller den blir oppdrettet i kontrollert produksjon. For å ha kontroll med fiskehelse og robusthet hos rensefisken er det en målsetting å kun belage seg på oppdrettet fisk i fremtiden.
For å lykkes med produksjon av rensefisk er det viktig å kjenne til ernæringsbehov, hvordan god velferd og helse oppnås best mulig og om hvilke miljøforhold som er optimale. Det er og et mål å starte et avlsprogram som sikrer en god og robust rensefisk. FHF har hatt flere prosjekter innen alle disse områdene og en har de siste årene kommet et godt stykke på vei selv om det fortsatt er noen kunnskapshull som må tettes.
Pågående
- 901800 ROBUST berggyltlarve
- 901799 Overlevelse og velferd hos berggylt som startfôres i et miljø som favoriserer K-seleksjon for mikrober (StagnantBergylt)
- 901798 Veien til best mulig produksjon av rognkjeks for å sikre en robust og effektiv rognkjeks (VEIEN)
- 901692 Årsak til dødelighet og tap av rensefisk (DOKUMENTAR)
- 901562 Program rensefisk: Kvalitetskriterier for rensefisk og effekten av stamfiskernæring (CleanLifeCycle)
- 901561 Program rensefisk: Optimalisert startfôring av rensefisk (STARTRENS)
- 901418 Program rensefisk: Reproduksjonsbiologi hos rognkjeks: En nøkkel til et vellykket avlsprogram (CYCLOBREED)
- 901331 Program rensefisk: Ernæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk (CleanFeed)
- 901264 Program rensefisk: Forsøk med dypp- og stikkvaksinering av rognkjeks i smittecelle og feltforsøk med oppfølging av vaksinert fisk i sjø
- 901234 Program rensefisk: Smittefri rognkjeksrogn
- 901174 Program rensefisk: Vannkvalitet og startfôring for rognkjeks
- 901135 Program rensefisk: Kartlegging av berggyltens genom
- 900997 Program rensefisk: Berggylt stamfiskhold
- 900977 Program rensefisk: Stamfiskhold av rognkjeks
- 900829 Helhetlig konsept for sortering og logistikk av rognkjeksyngel
- 900609 Bestander og fangstkvalitet av leppefisk
- 900554 Produksjon av berggylt (LeppeProd)
- 900482 Optimised production, nutrition and use of the cleanerfish Ballan wrasse (Labrus bergylta)
Bruk og etterbruk av rensefisk
Rensefisk blir sett på som et viktig forebyggende tiltak mot lakselus og brukes over stort sett hele landet. I dag så dør det for mye rensefisk fra den blir satt ut i merd til den tas ut. Ettersom vi i dag ikke har nok kunnskap om hvorfor rensefisken dør så er det essensielt å forske mer på dette. FHF har prioritert å utvikle velferdsindikatorer for rensefisk slik at oppdrettere og fiskehelsepersonell har noen verktøy for å kunne evaluere rensefisk. Basert på siste oppdaterte kunnskap har rensefiskveiledere blitt oppdatert med uvjevne mellomrom for at oppdretterne skal kunne ha en beste praksis å gå ut ifra når en holder rensefisk i merd.
I tillegg har FHF prioritert forskning på metoder for forsvarlig avlivning og etterbruk av rensefisk
Pågående
- 901781 Lumpfish and Akvanest: Impact on welfare and cleaner fish efficiency/ Rognkjeks og AkvaNest: Påvirkning på velferd og effekt av rensefisk
- 901780 Kan vi gjøre rensefisken til en mer effektiv lusespiser? (SpisLus)
- 901766 Rensefiskbetingelser: Betingelser som fremmer lusespising hos rensefisk
- 901694 Optimal fôring av berggylt i laksemerd (OPTIfôr)
- 901693 Fôringsstrategiens påvirkning på ernæring og lusebeite-effektivitet hos rognkjeks i sjø (STRATEGI)
- 901692 Årsak til dødelighet og tap av rensefisk (DOKUMENTAR)
- 901647 Effektiv og forsvarlig bruk av rensefisk: En kampanje for beste praksis bruk av rensefisk
- 901563 Program rensefisk: Miljø og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk i merd (OptiRens)
- 901560 Program rensefisk: Gjenfangst, bedøvelse, avliving og etterbruk av rensefisk (CLEANCATCH)
- 901468 Program rensefisk: Opptak og utskillelse av antibakterielle midler fra plasma og vev i rognkjeks
- 901426 Program rensefisk: Toleranse for transportstress og miljøoverganger hos berggylt og rognkjeks
- 901320 Program rensefisk: Parasittisk infeksjon hos rognkjeks: Nucleospora cyclopteri
- 901258 Program rensefisk: Oppdatering av rensefiskveiledere
- 901235 Program rensefisk: Innfangning, avlivning og tilrettelegging for etterbruk av rensefisk – fra problem til ressurs: Forprosjekt
- 901188 Program rensefisk: Utredning av dødelighet i forbindelse med akutt dødelighet/forhøyet dødelighet hos rognkjeks i 2015
- 901158 Program rensefisk: Utvikling av transport- og mottaksprosedyrer for rognkjeks basert på kartlegging av miljø og stress
- 901152 Program rensefisk: Katarakt hos rognkjeks
- 901146 Program rensefisk: Kunstig lys og rensefisk
- 901136 Program rensefisk: Velferd hos rensefisk – operative indikatorer (RENSVEL)
- 901120 Program rensefisk: Analyse av sykdomsrelatert risiko forbundet med bruk av villfanget og oppdrettet rensefisk for kontroll av lakselus
- 900979 Program rensefisk: Bruk av rognkjeks i merd
- 900978 Program rensefisk: Adferd og artssamspill i laksemerder
- 900976 Program rensefisk: Identifisere mulighetene for lønnsom etterbruk
- 900831 Utvikle kunnskap om hvordan en best får rensefisken til å overleve vinteren i laksemerdene
- 900818 Rensefisk: Tapsårsaker og forbyggende tiltak
Ikke-medikamentell kontroll med lus
Noen ganger har lusenivået kommet så høyt at en har ønsker- eller pålegg om å avluse fisken. Lusa har opparbeidet seg resistens mot veldig mange av legemidlene som er godkjent til avlusning i Norge i dag. Det har derfor de siste 10 årene blitt utviklet en rekke nye metoder for avlusning som ikke befatter bruk av legemidler, såkalt IMM eller Ikke Medikamentelle Metoder.
Når slike metoder utvikles så har FHF sett på det som viktig å bidra med dokumentasjon av effekt og fiskevelferd. Et annet viktig punkt som har blitt prioritert er å sikre at lus som faller av i avlusningsprosessen blir samlet opp og uskadeliggjøres slik at en forhindrer gjensmitte og utvikling av resistens.
Pågående
- 901688 Ikke-medikamentell kontroll av lus: sammenlikning av avlusingsmetoder på bakgrunn av forebyggende tiltak, avlusingseffekt, fiskevelferd og smittepotensial etter avlusing (SAMLUS)
- 901649 Objektiv dokumentasjon og beste praksis for å forbedre termisk avlusing (TermVel)
- 901450 Strategi lakselus 2017: Utvikling av ressurs- og miljøvennlig metode for oppsamling av lus under avlusing av laks
- 901400 Slakting av laks: Utvikling av ny teknologi for håndtering av slaktefisk (STRESSLESS)
- 901687 Optimalisering av avlusningsstrategier: utvikle anbefalinger om beste praksis for maksimal avlusningseffektivitet og god fiskevelferd (OptiDeLouse)
- 901488 Kaldt vann som avlusingsmiddel? Effekt på lakselus og laksens velferd og dødelighet
- 901460 Strategi lakselus 2017: Potensiell bruk av lysteknologi til sterilisering av lakselusegg i merder
- 901438 Lakselusas sensitivitet for ferskvann og varmtvann
- 901397 Standardisert metodikk for kvalifisering av mekaniske avlusingssystemer (KVALISYS)
- 901342 Fossefall for lakseluskontroll: Fase 2
- 901329 Utredning av fiskevelferd ved bruk av HydroLicer
- 901296 Beste praksis for medikamentfri lusekontroll (MEDFRI)
- 901243 Lakselus: Medikamentfri kontroll ved kombinerte tiltak
- 901233 Fossefall for lakseluskontroll
- 901208 Ferskvannsavlusing og stresspåvirkning på lus (OSMO-lus)
- 901192 Felttest av ultralyd mot lakselus
- 901187 Ultralyd mot lakselus: Kontrollert testing av påslag på laks i kar
- 901160 Ultralyd mot lakselus: Holdbart konsept (“proof of concept”) – kontrollert testing av effekt direkte på lakselus
- 901153 Lusespyling: Fullskala dokumentasjon av effekt på lakselus og fiskevelferd
- 901021 Ferskvann mot lakselus: Mekanismestudier
- 901010 Temperert vann mot lakselus - dokumentasjonsstudier
- 901006 Bruk av ferskvann til avlusing i brønnbåt
- 900436 Mekanisk fjerning av lakselus
Medikamentbasert avlusning
Selv om næringen de siste årene har utviklet Ikke-Medikamentelle-Metoder for avlusning, vil trolig tradisjonell medikamentell behandling mot lakselus måtte benyttes som et av flere verktøy også i god tid fremover. Derfor er et av satsingsområdene til FHF å etablere ny kunnskap og metodikk som kan bidra til effektiv medikamentell behandling. Metoder med så nær 100% effektivitet som mulig prioriteres. FHF prioriterer å bidra til dokumentasjon av medikamenter som ikke gir uakseptable miljøeffekter, alternativt må tiltak som rensing før utslipp utvikles.
Pågående
- 901689 A novel lice control method: photochemical treatment (Photolice)
- 901651 Ny metode for å redusere lakselus ved hjelp av kitinolytiske enzymer: Verifiseringsforsøk
- 901558 Cleansulf: Nøytralisering av hydrogenperoksid ved bruk av f.eks. natriumsulfitt og miljørisikoevaluering av prosessen
- 901249 Miljørisiko ved bruk av hydrogenperoksid (H₂O₂) i oppdrett: Økotoksikologisk vurdering og grenseverdi for effekt
- 901226 Fortynningsstudie: Hydrogenperoksyd
- 901150 Avlusing med hydrogenperoksyd og miljøfaktorer
- 901068 Genetisk resistens i lakselus: Kartlegging av merdvariasjon i genetisk resistens, og hvordan denne påvirker avlusningseffekt
- 901011 Modellforsøk med dukbasert avlusing
- 900834 Luseskjørt: Dokumentasjon av praktisk bruk og nytteverdi
- 900466 Et flerfaglig prosjekt for å forbedre badebehandling mot lakselus (Topilouse)
- 900084 Evaluering av metoder for badebehandling mot lakselus i stormerd: Fase 1
- 553033 Metodikk for kontroll med dosering av løst stoff mot lakselus i oppdrettsmerd
- 551034 Avlusing av laks i stormerd